Kategóriák
Életmód

10 gyümöcskombináció amit nem érdemes kihagyni

A 10 zöldségkombinációt tartalmazó összeállítás után többen kértétek, hogy gyümölcsökből is csináljunk egy hasonló összeállítást. Bár gyümölcsökből csak korlátozott mennyiséget lehet fogyasztani a cukorbetegeknek, egyáltalán nem annyit, mint a zöldségekből, mégis egy sor vitamint jelent a szervezetnek. Próbálj ki ezekből az ütős gyümölcs kombinációkból is párat!

Eper és kivi

kep (381)

Az első gyümölcs kombináció, amit bemutatunk az eper és a kivi. Mivel mindkét gyümölcsnek erős savanykás íze van ezért remekül illenek egymáshoz. Sokan megcukrozzák fogyasztás előtt az epret, de ezzel csak az ízét veszik el, ráadásul cukorbetegeknek egyáltalán nem ajánlott ez a művelet, még alternatív édesítőszerekkel sem. Hagyd, hogy az ízek összeérjenek, és csak akkor használj valamilyen ízesítőt, ha nem csak kivivel fogyasztod.

A legegyszerűbb felhasználása ennek a remek kombinációnak, ha felkarikázod a gyümölcsöket, vagy más formára felvágod és nyersen elfogyasztod. A gyümölcsöket sokkal ritkábban használjuk főtt ételhez, mint például a zöldségeket, viszont süteményekhez és tortákhoz annál inkább. Az eper és a kivi kombinációjából nagyon jó diabetikus desszerteket lehet készíteni. Érdemes kipróbálni.

Narancs és banán

kep (382)

Egy hagyományosan őszi ízvilágot megidéző kombinációval folytatjuk. Napjainkban már minden évszakban fogyasztható ez a kombináció is, hála a gyümölcs importnak. A kínálat érezhetően egyre szélesebb és a termékek is sokat fejlődtek a minőség terén. Viszont az őszi szezonban sokkal olcsóbban hozzájuthatunk ehhez a remek kombinációhoz. A banán és a narancs is déli gyümölcs, ami egyáltalán nem azt jelenti, hogy hasonló a felépítésük, vagy a tápanyagtartalmuk. Vitaminok és ásványi anyagok terén és jól kiegészítik egymást.

Felhasználási területük hasonló az eper kivi kombinációjához, így fogyaszthatjuk nyersen őket nyersen, apróbb darabokra vágva. Ez mellett szintén alkalmas sütemények és torták ízesítésére is.

Barack és szilva

kep (383)

A narancshoz és banánhoz hasonlóan szintén egy őszi kombinációról lesz szó. A barackban és a szilvában nem csak az a közös, hogy jó pálinka főzhető belőlük, hanem az ízviláguk sem különbözik olyan nagyban. Itt elsősorban az őszi barackra gondoltunk, de akár kipróbálható sárgabarackkal, kajszibarackkal, vagy nektarinnal is.

Felhasználási területe nem különbözik sokban az előző kettő kombinációtól. Annyi kiegészítést azért tennénk, hogy gyümölcsléként fogyasztva is finom. Jelenleg nincs még a piacon olyan gyümölcslé, ami csak barack és szilva ízesítésű lenne, ami nem is nagy gond, mert a legtöbb termékben hozzáadott cukor is bőséggel van. A legjobb megoldás házilag készíteni gyümölcslevet, és akkor nem csak a barack-szilva kombináció oldható meg könnyen, hanem más ízek is.

Alma és körte

kep (384)

Az egyik legismertebb gyümölcs kombináció, ami talán sokaknak rögtön beugrott, amint kihagyhatatlan gyümölcs párosításokat említettünk. Tényleg népszerű kombináció, de pont ezért nem is maradhat ki a felsorolásból. Így aki még nem kóstolta, annak bátran ajánljuk, hogy legalább egyszer próbálja ki. Az alma-körte páros talán még a zöldségek paradicsom-paprika kombinációját is felülmúlja ismertségben.

Az eddig felsorolt ételtípusokhoz mind kiváló alapanyagot jelentenek. A körte-alma páros azonban az eddigieken túl még húsok mellé is alkalmasak. Akár köretként is megállják a helyüket, például grillezve, vagy párolva.

Málna és szeder

kep (385)

Ha erdei gyümölcsökről van szó, akkor az egyik legjobb választás a málna szeder kombináció. Érdemes kipróbálni, mert ízre és kinézetre is hasonlítanak. A málna mellé a feketeszeder illik, a savanyúbb, még kissé éretlen szeder túlságosan erős. Így az édesebb ízek miatt érdemes a feketeszeder mellett dönteni.

Kiválóan alkalmas minden eddig felsorolt ételtípushoz. Húsok mellé is megy, de leginkább a vadhúsok ízesítésére alkalmas. Erdei gyümölcsös ízvilága miatt pedig joghurtokba is jó ötlet beletenni.

Forrás: macosz.hu