Kategóriák
Életmód

4 ok, miért legyen citromfű a konyhában

1. Nyugtat és segít az álmatlanságban
Mai rohanó, stresszes életformánk nem éppen idegrendszer kímélő. Sokan idegesek, feszültek, és még többen küzdenek álmatlansággal. A citromfű remek idegerősítő és nyugtató, így ha napközben érezzük, hogy felmegy a pumpa, kortyolgassunk el egy bögre citromfű teát. Hasonlóképpen tegyünk lefekvés előtt is, fél órával az ágyba bújás előtt igyunk egy csészényit belőle. Álmatlanság ellen a citromfű illóolaja is hatásos lehet: párologtassunk belőle a hálószobában vagy tegyünk néhány cseppel a párnánkra.
2. Segíti a fogyókúrát
Bár a citromfű elsődleges tulajdonságai között nyugtató hatása szerepel, a fogyókúrában is számíthatunk rá. Segíti az emésztőrendszer munkáját, de remek epe- és vízhajtó, és a máj működését is serkenti. Emellett izzasztó hatása is ismert, mely szintén segítségünkre lehet a feles kilók leadásában. A megfelelőhatás érdekében tartsunk citromfűtea kúrát, azaz igyunk meg egy csomaggal belőle.
citromfű

3. Frissít, energizál

A citromfű mellett a levendula is hatásos lehet az idegek megnyugtatásában, de míg a levendula úgy nyugtat, hogy közben elálmosít, addig a citromfű épp ellenkezőleg hat, felpezsdíti, felfrissíti a szervezetet, és energiával látja el. Ha mindkét növény áldásos hatásait szeretnénk kiélvezni, este inkább levendulát használjunk, míg napközben citromfüvet. Ha a tea unalmassá válna, használjuk frissen a növényt, és tegyük frissítőként salátára, húsok és halak mellé, vagy csak egyszerűen egy pohár vízbe. Ha délután ólmos fáradtság venne erőt rajtunk, próbálkozzunk ezekkel a módszerekkel.
4. Külsőleg ajakherpeszre, ízületi fájdalmakra
A citromfű illóolaját gyakran használják különböző nyugtató krémek alapanyagaként, de ezt a tulajdonságát mi is kipróbálhatjuk otthon, ha fürdővizünkbe teszünk belőle. Használat előtt az illóolajat egy kevés tejben vagy tejszínben oldjuk fel, és így öntsük a fürdővízbe, máskülönben allergiás reakciókat válthat ki a bőrön. A citromfüves víz segít meghűlés, valamint ízületi fájdalmak esetén. Külsőleg jól alkalmazható ajakherpeszre is: dörzsöljünk össze tenyereink között néhány levél friss citromfüvet, hogy illóolaja hozzáférhető legyen, majd kenegessük be vele a herpeszt. A mentához hasonlóan a leveleket rágcsálva, leheletünket is frissíthetjük vele.
forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük