Kategóriák
Életmód

6 hétköznapi táplálék, amivel megelőzheted a cukorbetegséget

A cukorbetegségnek két fajtája létezik: az egyes típusú – inzulinfüggő vagy fiatalkori diabétesz -, valamint a kettes típusú – nem inzulinfüggő más néven időskori diabétesz. Az egyes típus – az orvosok jelenlegi tudása szerint – sajnos nem megelőzhető mert kialakulásának hátterében egy autoimmun-betegség áll. A kettes típus azonban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján fejlődik ki, így nagyon is tehetsz ellen!

kep (573)
A fahéj segíti a vércukorszint szabályozását, egyes természetes vegyületei pedig javítják az inzulinfunkciót: napi fél kiskanálnyi mennyiség is leviszi a vércukrot.

Ha a fehér kenyeret lecseréled alacsonyabb glikémiás indexű teljes kiőrlésű kenyérre, kevésbé kell tartanod a vércukorszint-ingadozástól, valamint a szervezeted inzulin iránti érzékenysége fokozódik. A teljes kiőrlésű pékáruk a túlsúly kialakulásától is óvnak.
Ugyanez a helyzet a tésztafélékkel: a hagyományos fehér lisztből készültek helyett fogyassz teljes kiőrlésű vagy durumtésztát. Lassabban szívódik fel belőlük a szénhidrát, így fogyasztásuk nem vezet vércukorszint-ingadozáshoz.
A répacukor – valamint a cukorban gazdag ételek, italok – fogyasztását minimalizáld, helyettük olyan ételeket egyél, amelyek természetes édesítő szerekkel, például nyírfacukorral vagy a sztíviával készültek.
Egy, a Journal of Nutrition című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a rendszeres diófogyasztás nemcsak a csontritkulás, de a cukorbetegség kockázatát is jelentősen csökkentheti.
A zöldségek magas rosttartalmuknál fogva támogatják a kiegyensúlyozott emésztési folyamatokat. Szénhidráttartalmuk pedig többnyire alacsony, így nem kell aggódnod a vércukorszint ingadozása miatt.

Forrás: femina.hu