Kategóriák
Életmód

8 dolog, amivel feldobhatod az edzéseket

Időnként mindenkivel előfordul, hogy a lelkesedése elkezd fogyatkozni, és a helyét átveszik a kétségek, bizonytalanság és a fáradtság. Ilyenkor se add fel, a rendszeres mozgást, hanem alkalmazz valamilyen motiváló trükköt. Most 10 egyszerű ötletet gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek egy kicsit feldobni a mozgást!

Versenyezz

A versenyzés izgalmához nem sok minden hasonlítható. Ha vannak edzőtársaid, akkor lényegében bármilyen mozgásformát választottál is, lehetőséged van arra, hogy valamilyen versenyt csinálj a dologból. Ettől nem lesz olyan egyhangú az egész, és akár még újra elkezdheted élvezni a mozgás örömét. A lelkesedést, motivációt is képes visszaadni, ezért az átmeneti elbizonytalanodás egyik legjobb ellenszere lehet.

Válts helyszínt

kep (378)

Sok sport egyáltalán nincs helyhez kötve, ezért könnyen helyszínt tudsz változtatni. Ha többen edzetek együtt, illetve valamilyen csapatsportról van szó, akkor is érdemes megpróbálni rábeszélni a többieket egy kis helyváltoztatásra. Próbálj ki egy új helyet, és ki tudja, talán még jobban is fog tetszeni, mint a régi bevált törzshely.

Irány a természet

Nyáron ugyan nem könnyű alkalmas időt találni a szabadtéri edzésekhez, de amint a hőmérő ideális értéket mutat, kapcsolódj ki egy kicsit a szabadban. A természet közelségében szinte minden sport, mozgásforma kipróbálható, maximum egy kis előkészületre van szükség. Az erdők, mezők, esetleg parkok nyújtotta élmény sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy visszanyerd a lelkesedésed. A friss levegő pedig segít abban, hogy hatékonyabban tudj edzeni. Az olyan természeti szépségek, mint a szép táj, napfelkelte, naplemente, madárcsicsergés, már csak hab a tortán.

Próbálj ki valami mást

Ha úgy érzed, hogy mélypontra jutottál, akkor egyáltalán nem biztos, hogy veled van a baj. Lehet hogy az adott mozgásforma egyszerűen nem az amire szükséged van. Ilyenkor nem kell semmit erőltetni. Próbálj ki egy-két alkalommal egy olyan sportágat, amiről most úgy gondolod, hogy lenne kedved csinálni. Az emberek folyton változnak, ezért néha érdemes felülvizsgálni, hogy még mindig fontos-e számunkra az adott mozgásforma. Ezt így tudod a legjobban ellenőrizni. Az újdonság pedig segíthet visszahozni a lelkesedésed. Nézd meg hogyan válik be az új mozgásforma, és utána dönts arról, hogy melyiket szeretnéd folytatni. Az ne tartson vissza a választástól, hogy a régi mozgásformába már annyi időt és energiát fektettél. A rendszeres mozgás szempontjából ez nem számít, csak az, hogy élvezd amit csinálsz. Hidd el, ez í­gy sokkal hatékonyabb.

Jutalmazd meg magad

kep (379)

Az edzés, a rendszeres mozgás, még ha élvezed is, akkor is kemény munka a test számára. Néha nem árt egy kis jutalommal motiválnod magad. Ez főleg akkor hatékony módszer, amikor alulmotíváltnak, bizonytalannak érzed magad. Olyan jutalmat válassz, amit közvetlenül edzés után tudsz felhasználni, így a mozgás alatt motiváltnak érezheted magad.

Köss fogadást

Ez a versenyzéshez hasonló elem, de mégis valamennyire különbözik tőle. Szintén szükség van valakire, akivel megkötöd a fogadást, de ezen kí­vűl rátok van bí­zva minden. Ez a versenyzéshez hasonló motivációt adhat, ha jól választod meg a fogadás tétjét. Azt javasoljuk, hogy ne nagy tétben fogadj, bármennyire is magabiztosnak érzed magad. Ez csak egy játék, ami segíthet feldobni az egyhangú edzéseket.

Szervezz csapatot

kep (380)

Ha eddig egyedül edzettél, akkor azt javasoljuk, hogy hívd el néhány ismerősödet is. Az nem számít, hogy mennyire mozognak otthonosan az adott sportágban, a lényeg, hogy egy kis változatosságot vigyenek a mozgásba. Ha nincs senki, aki szívesen csatlakozna hozzád az ismerőseid közül, akkor keress te egy olyan csoportot, ahová beengednek. Ezzel az edzésedet is feldobhatod és hatékonyabban mehet a munka is.

Tanulj valami újat

A különböző sportágakban és mozgásformákban, még ha csak a futást is veszed, bőven van mit tanulni, és fejleszteni. Nézz át egy olyan könyvet, internetes oldalt, ami ilyesmivel foglalkozik, és lépj egy szintet. A tanulásról ugyan nem mindenkinek a szórakozás jut eszébe, de a gyakorlati szintű elsajátítás az elmélettel ellentétben sokkal jobb, mint gondolnád.

forrás: macosz.hu