Kategóriák
Hírek

A klorella növelheti az inzulinérzékenységet a 2-es típusú cukorbetegeknél

Úgy tűnik, ez az egysejtű mikroalga még mindig meg tud lepni minket különleges képességeivel. A klorella már bemutatta többféle jótékony hatását az immunrendszerre, méregtelenítő, májjavító, sőt még rákellenes tevékenységeiről is tudunk.

kep (605)

Most úgy néz ki, a 2-es típusú cukorbetegek és a pre-diabéteszben, illetve metabolikus szindrómában szenvedők is segítségül hívhatják a klorellát, miközben persze élvezhetik a többi hatását is ennek a különleges, édesvízi zöld mikroalgának.

Korábbi tanulmányok beszámoltak a klorella azon hatásairól, amelyek a cukorbetegség tünetein javítanak, de valószínűleg elég kevés orvos van tisztában e tanulmányok eredményeivel.

Három tanulmány a klorella hatásáról az inzulin- és vércukorproblémákban

Az inzulin egy hormon, amelyet a hasnyálmirigy termel. Feladata, hogy lebontsa a tápanyagokat, legfőképpen a glükózt, melyet elsősorban energiatermeléshez használunk fel, de más funkciókat is ellát. Az 1-es típusú cukorbetegek hasnyálmirigye túl kevés inzulint termel, míg a 2-es típusú diabéteszesek „inzulin rezisztensek”. Az ő hasnyálmirigyük folyamatosan pumpálja az inzulint, de a sejtek nem fogadják be a cukrot, hogy aztán lebontsák és energiává alakítsák.

A 2-es típusú cukorbetegség előtt jelentkezik a metabolikus szindróma. Ez az állapot elhízással, magas vérnyomással és vércukorszinttel, magas trigliceridszinttel és az inzulinrezisztencia néhány korai tünetével jár.

Klorella fogyasztásával javíthatunk a helyzeten?

Egy 2009-es szöuli tanulmány során kétféle patkánnyal kísérleteztek. Az állatok fele 2-es típusú cukorbeteg volt, a többi egészséges.

Mindkét fajtát három-három csoportba osztották aszerint, hogy hány százalék Chlorella vulgaris volt az étrendjükben: 0, 1 vagy 5 százalék.

Miután több mérést végeztek az összes csoporton, a kutatók megállapíthatták, hogy a klorella képes lecsökkenteni a magas vércukorszintet (vagy hiperglikémiát) anélkül, hogy a hasnyálmirigyet több inzulin termelésére késztetnék.
A klorella képes volt előidézni egy hipoglikémiás hatást, amely ellensúlyozta az inzulinrezisztancia-okozta hiperglikémiát.

Egy másik koreai kutatásban szintén két csoport patkány szerepelt: az egyik csoport normális étrend szerint táplálkozott, míg a másiknak magas zsírtartalmú ételeket adtak.

Ezután ezeket a csoportokat tovább harmadolták: a három-három csoport kilenc héten át klorellamentes, 5 százalékos illetve 10 százalékos klorellatartalmú étrendet kapott.

„Végül azt tapasztaltuk, hogy a 10%-os klorellabevitel hatékonyabb volt a vércukor-szabályozásban, mint az 5% klorella a magas zsírtartalmú étrenden élő patkányok esetében. A klorellabevitel megelőzheti az inzulin rezisztenciát a kísérleti patkányoknál, amelyek magas zsírtartalmú táplálékot kapnak.”

A következő tanulmányt Tajvanban végezték. Itt is patkányokat használtak, ám azok ezúttal fruktózban gazdag nasit kaptak, és utána etettek velük klorellát. A kutatók azt próbálták ezzel tükrözni, hogy a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup lassan átveszi az uralmat a legtöbb fejlett ország étrendjeiben. Még a túlzott mennyiségű fruktózzal etetett patkányok is jobb egészségi állapotot mutattak, ha mellette kaptak klorellát is.

A következtetés: „A kapott eredmények azt mutatják, hogy a klorella szájon át történő bevitele növeli az inzulinérzékenységet, így hatásfokozó szerként alkalmazható az inzulin rezisztens betegek kezelésekor.”

Ezek a kutatások jól mutatják a klorellában rejlő lehetőségeket: a segítségével megelőzhető vagy lecsökkenthető az inzulinrezisztencia és a magas vércukorszinttel járó problémák, még a 2-es típusú cukorbetegség is; mindeközben élvezhetjük az alga méregtelenítő és immunjavító hatásait is. A klorella természetes étel, nem szintetikusan előállított készítmény. Napi 3-5 gramm fogyasztása ajánlott az egészség általános megőrzéséhez, intenzívebb gyógykezelések során pedig nagyobb adagokra is szükség lehet.

Forrás: drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük