Kategóriák
Hírek

A nyírfacukorral készült ételekből senki ne adjon a kutyájának!

A nyírfacukor, vagy más néven xilitol, egy olyan alapanyag, amelyet a cukorbetegek a cukor helyettesítésére szoktak használni. Az emberek és állatok esetében azonban teljesen másképp hat, és a kutyákra nagyon veszélyes tud lenni!

A nyírfacukor

kep (296)
Tulajdonképpen a nyírfacukor is egy mesterséges eljárások segítségével előállított cukorfajta, de ezt cukorbetegek is használhatják, mert a fruktózhoz hasonlóan nincs kapcsolatban a szervezetinzulin termeléséhez. Energiatartalom szempontjából viszont így is elég magas értékeket vesz fel, ezért a fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott.
Használható különböző ételek elkészítésére, de legtöbben inkább csak a süteményekre korlátozzák. Egyáltalán nem tekinthető természetes cukornak, mert egy sor mesterséges eljárás során alakul ki.

A nyírfacukor hatása a kutyákra

kep (297)
A kutyákra és még néhány állatfajra különösen veszélyes még kis mennyiségben is a nyírfacukor. Ide tartozik még a tehén, a kecske, a nyúl, vagy éppen a pávián is. Természetesen a kutyák csak akkor fogyaszthatnak nyírfacukrot, ha a gazdájuk olyan ételt ad nekik amiben ez megtalálható. A kutyák gyakran kapnak ételmaradékot, ami nem csak spórolás szempontjából jó, hanem az ételmaradékot sem kell kidobni. Ez azonban a nyírfacukrot használóknál tényleg eszélyes lehet. Minden nyírfacukrot tartalmazó ételt tegyünk olyan helyre, ahol biztosak vagyunk benne, hogy a kutya nem tudja megenni.
Míg az embereknél a xilit nincs hatással az inzulintermelésre, addig a kutyáknál igen erős a hatása. Még a cukornál körülbelül hatszor nagyobb inzulinreakciót vált ki. Egy harminc kilós kutyánál már három gramm nyírfacukor is halálos lehet. Egy kisebb testű kutyánál pedig ennél kisebb mennyiség is végzetes lehet.
 

Így segíthetsz a kutyádon

 
Minden biztonsági óvintézkedés ellenére előfordulhat, hogy egy kutya mégiscsak nyírfacukorral készült ételhez jut. Ha ezt észrevesszük az első lépés, hogy a kutyát meg kell hánytatni, hogy minél kevesebb szívódjon fel a nyírfacukorból.
Ez után azonnal vigyük állatorvoshoz, aki az esetek többségében tud segíteni a szegény állaton. A kutyáknak nem a vércukorszintje nő meg, a nyírfacukor hatására, hanem éppen ellenkezőleg, veszélyesen alacsony szintre csökken. A túlságosan alacsony vércukorszintre pedig a legjobb a glukóz. A kezelés általában egy 24 órás intenzív, vénásan át a szervezetbe juttatott glukózból áll.

A nyírfacukor veszélyes az emberre?

 
Ha a kutyákra ilyen káros hatással van, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy az emberekre veszélyes lehet-e. Több tanulmány is vizsgálta, hogy rövid, illetve hosszú távon okoz-e valamilyen elváltozást, káros hatást a nyírfacukor. Szerencsére az emberekre nincsen veszéllyel, a legnagyobb probléma, amit okozni tud, az a hasmenés. Ami persze lehet kellemetlen, de ahhoz képest, amilyen hatással például a kutyákra van, ez nem olyan nagy probléma. De természetesen ez sem törvényszerű, vannak akiknél semmilyen kellemetlenséggel nem jár a nyírfacukor használata.
Nem csak a nyírfacukor lehet hatékony cukorhelyettesítő, hanem több alternatív lehetőség is létezik. Így aki nem szeretné használni, annak van más lehetősége is.
Forrás: macosz.hu
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük