Kategóriák
Életmód

A relaxáció módszereit ismerni kulcsfontosságú a cukorbetegeknek

Megtanulható? Az emberek jelentős része egyáltalán nem tud lazítani. Gondolataik szüntelenül pörögnek, izmaik feszesek, kötöttek. Pedig a relaxáció nagymértékben fokozza stressztűrő képességünket. És a relaxáció tanulható!

kep (313)

A relaxáció nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. Az idegfeszültség ugyanis izomfeszültséget provokál: öntudatlanul összeszorítjuk állkapcsunkat, ráncoljuk homlokunkat, felvonjuk szemöldökünket, és megfeszülhetnek nyak- és hátizmaink is. Ugyanezen az úton a belső szervek, a zsigerek simaizmai is megfeszülhetnek, görcsbe rándulhatnak. Ahogy egy gondolat vagy egy érzés ideges izom-összehúzódást válthat ki, ugyanúgy az ellazulás visszahat érzéseinkre. Reflexes úton csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását: csökkenti a vérnyomást, lassítja, és egyenletesebbé teszi a szívműködést.

A különféle relaxációs módszerek kiválóan alkalmasak a feszültség, a szorongás kóros köreinek áttörésére. Miközben az izmok ellazulnak, a feszültség, a mindennapi hajsza elszáll belőlünk. Naponta 10-15 perc teljes nyugalom és béke, amit önmagunkra szánunk, amivel megajándékozzuk magunkat. A relaxációs gyakorlatok során megtanuljuk kontrollálni szerveink működését. Szabályozni tudjuk légzésünket, szívműködésünket, vérnyomásunkat, sőt még a hasi szervek véráramlását is. Az utóbbi évek kutatásai azt is bizonyították, hogy a relaxáció javítja az immunrendszer állapotát, vagyis javul a szervezet védekezőképessége a kórokozók, de még a rák ellen is.

A relaxáció előnyei egészségesek számára is nyilvánvalóak. Testileg, szellemileg felfrissülünk, regenerálódunk. 5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenést jelent. Az elalvást könnyebbé, az alvást nyugodtabbá teszi, sőt a felébredést is időzíteni lehet. Lindenmann német orvos 1957-ben gumicsónakkal kelt át az Atlanti-óceánon, és 72 napos utazása alatt állítólag az autogén tréning segítségével pihent és regenerálta magát. Több űrhajós is relaxáció segítségével pihent a világűrben.

A relaxáció fokozza testi-lelki tűrőképességünket is. Leglényegesebb a fájdalomérzés csökkentése (pl. fogorvosnál). Ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel, megfázásokkal szemben, s ha a betegség mégis bekövetkezik, elviselése könnyebb, gyorsul a gyógyulás. Lelkileg tompítja az érzelmi indulati reakciókat, távolságtartást, nagyobb rálátást biztosít a nehéz helyzetekre, és a “rendíthetetlen nyugalom” a konfliktusos szituációkban is sokat jelent. A relaxáció tehát ellenállóbbá tesz mind a pszichés, mind a fizikai stressz-tényezőkkel szemben, ezért nagy jelentősége van a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.

A relaxáció, a testi-lelki ellazulás elérése többféle technikával lehetséges. A Jacobson féle progresszív relaxáció célja a testi állapot tudatosítása, a felesleges izomfeszülés kikapcsolása, az optimális izomtónus létrehozása. A regionális (testtájak szerinti) relaxáció aktív izomgyakorlatok segítségével tudatosítja a feszülés és ellazulás közti különbséget. A Schultz féle autogén tréning a jóga és az önhipnózis elemeinek ötvözésével éri el a teljes testi-lelki ellazulást, önszuggeszció révén törekszik a relaxációra. Elsajátítása több hétig is eltarthat, de ha egyszer megtanultuk, akkor a gyakorlatok mindössze napi néhány percet vesznek igénybe.
Relaxációra épülnek az úgynevezett szimbólumterápiák, a meditáció és az imagináció.
Forrás: macosz.hu