Kategóriák
Hírek

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség – például a szívinfarktus és a stroke – előfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

A cukorbetegséget érintheti oly módon, hogy a megfelelő odafigyelést, kontrollt és gondozást megzavarja, ezekről a figyelmet eltereli, vagy a vércukorszintet direkt is változtathatja.

pic (103)

A biokémiai háttér

Stressznek nevezhetjük az olyan fizikai hatásokat, mint a betegségek, sérülések, illetve létezik olyan fogalom, mint a mentális stressz, melybe beletartoznak a párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, az anyagi problémák. A stressz hatására a szervezet válasz akcióba lép, ennek során számos úgynevezett stresszhormon szintje emelkedik, ezek segítik a sejteket a megfelelő energiaellátásban, mely döntően zsírból és szénhidrátból származik, tehát a vércukorszint emelkedik, és normál esetben a glükóz a sejtekbe be is jut.

A cukorbetegek szervezetében ez a stresszválasz nem működik megfelelőn, az inzulin nem képes a sejteket extra energiához juttatni, és a glükóz szintje megemelkedik a vérben. Sokszor a stressz hosszú időn keresztül jelen van, a stresszhormonok ilyenkor sokáig termelődnek, így a folyamat krónikussá válik. A mentális stressz esetén a hormonok felszabadulása gyakorlatilag eredménytelenül történik, hiszen a saját pszichével kell ilyenkor megküzdeni.

A pszichés háttér

Ezek mellett a stressz nem megfelelő kezelése is segíti a cukorbetegség kialakulását. Ide tartozik például a „stresszevés”, vagy az, ha a stressz miatt csökken a fizikai aktivitás.

A megelőzés

Fontos, hogy a stressz leküzdésében a megfelelő módszert alkalmazzuk, ez kifejezetten a mentális stresszre vonatkozik. A nagyobb fizikai aktivitás, vagy a rendszeres relaxáció hatékony módszert jelenthet. Sok esetben a társas, családi programok segítenek a stressz leküzdésében. Mielőtt a stressz-cukorbetegség-stressz ördögi kör kialakulna, érdemes pszichológus szakember segítségét kikérni a stresszoldásban.

Forrás: webbeteg.hu