Kategóriák
Egyéb

A testsúly csökkentő műtétek hatása a terhességkor

A műtétek után csökken az egyszerre elfogyasztható táplálék mennyisége. Amerikai kutatók olyan túlsúlyos nőket hasonlí­tottak össze, akik vagy a terhességük előtt, vagy azt követően estek át ilyen műtéten. 346 nő terhesség előtt, 354 nő pedig a terhességét követően választotta az operációt. A leggyakoribb a gyomor bypass műtét volt, csak néhány esetben végeztek gyomorszűkí­tő műtétet.

kép (220)

A terhességi cukorbetegség előfordulása 8 százalékos volt azok között, akik a terhesség előtt műtéten estek át, ezzel szemben 27 százalék azok között, akiknek csak a szülést követően volt ilyen típusú műtétjük. A császármetszés gyakorisága pedig 28 és 43 százalék volt a két csoportban. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a legtöbb nő hamarabb esett teherbe, mint a műtét utáni két év, amit a műtétet követően védekezési időnek ajánlanak. A közlemény a Journal of the American College of Surgeons augusztusi számában jelent meg.

Habár egyre több a bizonyí­ték arra, hogy a testsúlycsökkentő műtétek biztonságosak és hatékonyak – csökkentik ugyanis a kövérség okozta szövődmények számát – nagyon sok túlsúlyos egyén nem él a lehetőséggel – nyilatkozta Dr. Martin Makary a Johns Hopkins Egyetem sebész docens egy sajtóközleményben. Azonban mint minden műtétnek, ennek is lehetnek szövődményei. Elképzelhető trombózis, fertőzések, légzésleállás, gyomor-bélrendszeri vérzés és súlyos esetben halál is, Í­gy nagyon gondosan kell mérlegelni az operáció előtt.

forrás: betegszoba.hu