Kategóriák
Egyéb

Az állatok és a cukorbetegség

A cukorbetegség szerencsére nem túl gyakori kutyáknál; uszkárokban, tacskókban, terrierekben és spitzekben gyakoribb. Szukákban, középkorú és idősebb egyedekben fordul elő inkább. Kiváltó oka lehet az ivari ciklus zavara, hormonális zavar vagy hormonterápia.

A cukorbetegség kialakulását elősegíti az elhízás, az immunrendszer zavara, egyes hormonok túlsúlya (belső szervi ok vagy tartós hormonbevitel) és a környezeti hatások (étrend, stressz). Több formája ismert (pl. hasnyálmirigy-károsodás, daganat vagy -gyulladás miatt kialakult stb.). A betegséget alapvetően az inzulin hiánya okozza, ami a glükóz-anyagcsere zavarában nyilvánul meg. A betegség a kezdeti időszakban nem mindig mutatkozik meg láthatóan (tartós vércukorszint emelkedés klinikai tünetek nélkül).

mira

A klinikai tünetekkel jelentkező cukorbetegség lehet egyszerű vagy komplikált (már láthatóak a súlyos következményes elváltozások). Az egyszerű forma legjellemzőbb tünete, hogy a kutya sokat iszik és sokat pisil, fáradékony, megnövekedett az étvágya, elhízik (később veszít a testtömegéből). A szőrzete fénytelen, szimmetrikus szőrhullás (lásd az 1. képen), korpázás is jelentkezhet. előrehaladottabb esetekben jellegzetes lencsehomály (a cataractát lásd a 2. képen) mutatkozik, amelynek következtében a kutyalátása romlik, majd teljesen megvakul. A komplikált forma esetében az egyszerű formában jellemző tüneteken kívül nagyfokú elesettség, súlyos kiszáradás, étvágytalanság, hányás, lihegés, szapora légzés és acetonszagú lehelet figyelhető meg. A gyógykezelés nélküli előrehaladottabb esetekben nyugtalanság, mozgászavar, görcsök, végül tudatvesztés és kóma alakul ki, a betegség könnyen halálos lehet. Az állatorvos a kórelőzményi adatok, a klinikai tünetek és a laboratóriumi vizsgálatok (emelkedett vércukorszint, sűrű, esetleg glükózt, ketont tartalmazó vizelet, glükózterheléses vizsgálat stb.) alapján diagnosztizálja a betegséget. Ha a gazda betartja a beállított inzulinterápiát és diétát, valamint rendszeresen ellenőrizteti kedvencét, a kutya hosszú ideig elélhet. Fontos tudni, hogy mindez sok időt, fáradságot és türelmet igényel. Cukorbeteg munkakutyák nem lesznek terhelhetők.

A nagyobb tápgyártó cégek cukorbetegek részére kifejlesztett diétás tápokat gyártanak, az eleség napi elosztása (három-négy egyenlő adag) az inzulinadagolástól függ. Az állatot stressz- és terhelésmentesíteni kell. A vércukorszint stabilizálására inzulinkészítményeket alkalmazhatunk, bőr alá beadott injekciós formában. Az adagot a vízfogyasztás, a testtömeg, a vér és a vizelet glükóztartalmától függően állítjuk be, ezeket folyamatosan ellenőrizzük, szükség esetén módosítunk az inzulinadagon. Javasolható méz vagy szőlőcukoroldat készenlétben tartása sürgős szükséglet esetére. Csökkent vércukorszint jelentkezése esetén (ennek jele lehet pl. izgatottság, eltompulás, gyengeség, görcs, rogyadozás, tudatvesztés stb.) a gazdának mézet vagy szőlőcukrot kell a kutya fogínyére és nyelvére kenni. A szájon át beadott tabletták és a diétás tápok kizárólagos használata csak a cukorbetegség nagyon enyhe és ritka formáiban hatékonyak. szuka kutya esetében javasolható az ivartalanítás, súlyos szövődményes esetekben pedig a tüneteknek megfelelően kell kezelni.

Forrás: kutya.hu