Kategóriák
Életmód

Biztonságos edzés cukorbetegen is

A sport nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, de fontos szerepet játszik például a cukorbetegség kezelésében is. Saját kényelmüket nehezen feladva, vagy a vércukor ingadozások miatti rosszulléttől tartva, sokan mégsem mernek belekezdeni, pedig létezik megbízható megoldás arra, hogy a cukorbetegek is mozogjanak.

Több mozgás, kevesebb gyógyszer?
A 2-es típusú cukorbetegség kezdeti stádiumában, az étrendi változtatásokat rendszeres mozgással kiegészítve, akár gyógyszeres kezelés nélkül is normalizálható a vércukorszint – mondja dr. Bibok György diabetológus, a. A mozgás azonban a már gyógyszeres kezelés alatt álló, vagy inzulinra szoruló betegek állapotán is sokat segíthet: hatására rendszerint csökkenthető a vércukor szint, így a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenhet.

Pozitív mellékhatás
A mozgás kedvező hatása abban rejlik, hogy hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet. Fizikai aktivitás során ugyanis a szervezet saját glükóz raktáraiból biztosítja a megnövekedett energiaszükségletet. Ez történik akkor is, ha csak a busz után futunk, és akkor is, ha például úszunk, vagy kerékpározunk. A közepes intenzitással, hosszabb ideig végzett mozgás alatt akár 20-szor annyi glükózt is felhasználhat a szervezetünk, mint nyugalmi állapotban, a kanapén tévézve, vagy a számítógép előtt ülve.

biciklizocsalad

Kevesen vágnak bele
Kedvező hatása ellenére a betegek többnyire alig, vagy egyáltalán nem mernek mozogni, nem ismerik a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében – számol be kedvezőtlen tapasztalatairól dr. Bibok György. Acukorbetegek számára pedig fontos lenne a mozgás, nemcsak a súlyos szövődmények – szív-és érrendszeri betegségek, vese- és idegkárosodás – elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is.

Eddzen az orvosával!
A testmozgás hatására csökken a vércukorszint, ami hosszútávon kedvező hatású, de kezdetben kellemetlen tüneteket is okozhat. Ha a beteg úgy dönt, hogy a korábbihoz képest aktívabb életet szeretne élni, fontos, hogy erről konzultáljon kezelőorvosával. Átalakíthatjuk, újra személyre szabjuk a korábban beállított kezelést annak érdekében, hogy a vércukorszint-ingadozásokat elkerüljük – mondja a főorvos. Ebben nagyszerű támogatást nyújt a telediabetológia, melynek segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból könnyen, közvetlen orvos-beteg találkozó nélkül is áttekinthető és követhető a vércukorszint változása. Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, lehetősége nyílik a kezelés nyomon követésére, naprakész módosítására.

Forrás: napidoktor.hu