Kategóriák
Életmód

Elhí­zásból cukorbetegség – Mit tehetünk?

A kettes típusú cukorbetegség 80 százalékában az elhízást kell keresnünk. Világszerte 2,3 milliárd embertársunk túlsúlyos és közel 0,8 milliárd elhízott. Az elhízás korábban nem tapasztalt járványszerű terjedése napjainkra életévekben és életminőségben is jól mérhető következményekkel jár mind az egyén, mind pedig a társadalom szintjén.

Az elhízás gyakorisága a világban több mint duplájára nőtt az elmúlt 20 évben és az előrejelzések a folyamat gyorsulását jósolják.  Ma már senki nem gondolhatja, hogy ez pusztán esztétikai problémát jelent. Az elhízás a társult betegségek révén a vezető halálozási okok közül az ötödik, melynek következtében évente mintegy 3 millióan halnak meg világszerte. A helyzet hazánkban is komoly aggodalomra ad okot. Magyarország lakosságának 55 százaléka túlsúlyos, 31 százaléka elhízással küzd. Ami szintén aggodalomra ad okot: a gyermekkori túltápláltság aránya a 20 százalékhoz közelit. Tévhit, hogy a dagadó járvány a fejlett országokra jellemző, ugyanis a fejlődő országokban is hasonló a helyzet. Hogy miért? A szakemberek az ipari méretekben, viszonylag olcsón elérhető magas kalóriatartalmú élelmiszerek elterjedésében látják a legfőbb okot, mások a mozgásszegény életmóddal magyarázzák a riasztó számokat.

Miért hízunk, emberek?

A hivatalos definíció szerint az elhízás energiaháztartás tartós egyensúlyzavara, ami a túlzott kalória-bevitelből fakad és a szervezet zsírraktárai az egészségre káros módon feltöltődnek. De miért a mi korunk betegsége az elhízás? Tagadhatatlan, hogy az üzletekben, gyorséttermekben, piacokon viszonylag olcsón megvásárolható élelmiszerek jó része ellenállhatatlanul finom. Egyszerűen nem lehet ellenállni egy friss, még forró péksüteménynek, a sarkon kapható sültkrumplit még az étvágytalanok is szívesen fogyasztják (főként, ha van hozzá majonéz), a vízivás reneszánsza ellenére szívesen iszunk cukros üdítőket. Ha meg kudarc ér bennünket, rögtön kéznél van egy kis vigasz egy szelet csokoládé vagy chips formájában, és a nap végén kiderül, hogy a szükségesnél kétszer-háromszor több kalóriát fogyasztottunk.

Elhízásból cukorbetegség - Mit tehetünk?

A másik oldalon veszélyesen lecsökkent a mindennapi életben szükséges mozgás. Sem a napi munkavégzés, sem a közlekedés nem igényel fizikai erőfeszítést. Lehetőleg még kirándulni is autóval megyünk.

Mit tehetünk az elhízás visszaszorítása érdekében?

A legkézenfekvőbb természetesen az életmódváltás, ami több és rendszeres mozgást, valamint csökkentet kalóriatartalmú diétát jelent. Azonban ennek fenntartása vasakaratot igényel, hatékonysága korlátozott és gyakran visszaesés következik be. A diéták kapcsán gyakran felmerül, hogy melyik is lehet az egyedüli üdvözítő megoldás. A kínálat zavarbaejtően bőséges: „Atkinson”, „Zone”, „Paleo” stb…,  a válasz azonban egyszerű: „a kalória az kalória”. Az ésszerűség határain belül szinte mindegy, hogy milyen formában vesszük fel az energiát, csak az legyen egyensúlyban a leadott kalóriákkal. De ha valaki holnap elhatározza, hogy fogyni akar, a legegyszerűbb, ha megfelezi a szokásos adagját és azt viszont jó étvággyal elfogyasztja és lefekvés előtt megelégszik egy finom almával.

Létezik-e gyógyszer az elhízás ellen?

A gyógyszergyárak komoly lehetőséget látnak a fogyasztószerekben, van is belőle jónéhány. Az ismert  készítmények egyelőre nem hozzák a várt eredményt. A súlycsökkenés nem látványos, különösen akkor, ha az étkezési szokásain nem változtat az illető. Egyelőre tehát nem állítható meg a járvány terjedése, legalábbis, ha a megoldást kizárólag a gyógyszerekben keressük.

Forrás: egeszsegtukor.hu