Kategóriák
Életmód

Ételek, melyek elősegítik a hízást cukorbetegség esetén

A cukorbetegség így vagy úgy, de a végén mindig alacsony inzulinszinthez vezet, s alá megy annak a minimális szintnek, amire az egészséges szervezetnek szüksége van. Ez arra ösztönzi a szervezet sejtjeit, hogy elkezdje hasítani a zsírsejteket, hogy azokból energiát nyerjen, mivel az inzulin hiánya miatt a sejtek nem képesek felvenni a szükséges mennyiségű glükózt. Ekkor a szervezet vészreakcióként elkezdi elfogyasztani saját zsír- és izomsejtjeit, ami akár havi 3-4 kg-os fogyást is eredményezhet. Másik jellemző tünet a gyakori vizelés  állandó szomjúság és a felgyorsul vérkeringés.

Hogyan tarthatják meg egészséges testsúlyukat a cukorbetegek?

1, Többszöri, kis étkezés

Bárkinek, akit diabétesszel diagnosztizáltak, alaposan oda kell figyelnie az étrendjére és arra, hogy megtartsa ideális testsúlyát. Fontos, hogy az ilyenkor szükséges súlynövekedést ne édességek, egyszerű szénhidrátok és cukrok segítségével képzeljük el. Ezek csupán gyors vércukor kilengéseket produkálnak, ami egyáltalán nem kívánatos.

Mivel a cukorbetegség során a szervezet nem képes tárolni az elfogyasztott ételekből nyert kémiai energiát, fontos, hogy folyamatosan tápanyagokkal lássuk el szervezetünket. Sokszor fogyasszunk kisebb adag ételt. Egészséges ételeket válasszunk, kerüljük a cukrokat és a túlzottan olajos ételeket, amiknek magas lehet a glikémiás indexe.

2, Tejsavó fehérje

A tejsavó fehérje proteinben gazdag, kevés kalóriát tartalmaz, mégis energiával látja el szervezetünket, elősegíti az inzulintermelést, így segít fenntartani a normális vércukorszintet.

3, Mandula

pic (31)

A mandula cukor tartalma minimális, energiában azonban gazdag. Kiváló ötlet az étkezések között mandulát fogyasztani, nasi formájában.

4, Hüvelyesek

A lencse, baba, zöldbab, stb. összetett szénhidrátokat tartalmaz és kalóriában gazdag. Az összetett szénhidrátokat a szervezet lassabban bontja le, így tovább biztosítanak teltség érzetet. Rostokban is rendkívül gazdagok.

5, Hal, lazac

pic (32)

A halak kiváló fehérjeforrások, telített zsírokat alig tartalmaznak, omega-3 zsírokban azonban gazdagok, amik segítenek a koleszterinszint csökkentésében. Viszont emelik a húgysav szintet és erre is figyelemmel kell lennie.

A fentiek mellett kiváló étel cukorbetegeknek az avokádó is, de kerülje pl. a sajtokat és a joghurtokat.

Forrás: drtihanyi.com