Kategóriák
Életmód

Ez lenne az egészséges testsúly titka?

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás során – melynek eredményei a Nature Communications című szaklapban jelentek meg – 23 személy agytevékenységét vizsgálták. Az álmatlanul töltött éjszaka után csökkent az aktivitás a résztvevők nagyagyának azon területén, amely a telítettség megítéléséért felelős. Azonban azok az agyi területek, amelyek a heves étvággyal voltak kapcsolatosak, különösen erős aktivitást mutattak.

kep (635)

Jó ideje sejti a tudomány, hogy az iparosodott országokban a súlygyarapodás és az alvással töltött idő csökkenése összefügg. Ám az most vált világossá, miféle kapcsolat áll fenn a két jelenség között. A 23 résztvevő agyát kétszer vizsgálták meg MR-készülékkel: először egy végigaludt, majd egy végigvirrasztott éjszakát követően. Ezután megmutatták nekik nyolcvan különböző étel fotóját.

Így függ össze az alváshiány és a túlsúly

Itt tették a kutatók a másik izgalmas felfedezést: az álmatlan éj után a kalóriadúsabb ételek vonzóbbak voltak a résztvevők számára. „Az eredmények megmagyarázhatják az alváshiány, a súlygyarapodás és a kövérség közötti összefüggést. Lehet, hogy az elegendő alvásidő fontos szerepet játszik az egészséges testsúly megtartásában” – magyarázta Matthew Walker pszichológus, a tanulmány egyik szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ húszévesnél idősebb lakóinak több mint egyharmada túlsúlyos, 11 százaléka elhízott volt 2008-ban. A túlsúlyosak száma megduplázódott 1980 óta, és 2008-ra elérte az 1,4 milliárdot.

Forrás: www.mno.hu