Kategóriák
Hírek

Hasi hízás, száraz bőr, cikluszavar? Az inzulinrezisztencia tünetei és kezelése

A rendszertelen ciklus vagy az alma alak gyanúra adhat okot.

Az elmúlt években egyre többször hallhattad a szót: inzulinrezisztencia, mely egyfelől a cukorbetegség előszobáját jelenti, másfelől számos, különösen nőket érintő problémát okoz.

Az állapot felismerése azért nehéz, mert a tünetek nem elég specifikusak, így a probléma hosszú évekig rejtve maradhat.

Mit is jelent az inzulinrezisztencia?

Ahhoz, hogy a cukorfelvétel megtörténhessen a vérből, és a cukor beépülhessen a sejtekbe, inzulinra van szükség. Ezt a hormont a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei termelik. Amennyiben a sejtek nem reagálnak elég érzékenyen az inzulinra, a szervnek egyre több hormont kell termelnie ahhoz, hogy a cukor ne maradjon a vérben. Ezt a hormonális problémát nevezzük inzulinrezisztenciának.

Gyanús tünetek

  • Száraz bőr,
  • Cikluszavar,
  • Gyakori fáradtság,
  • Petefészekciszták,
  • Hasi hízás, túlsúly,
  • Rossz kedélyállapot,
  • Fokozott szőrösödés, hajhullás

Az inzulinrezisztencia a hasnyálmirigyet fokozott működésre készteti, ám a szerv idővel elfárad, és nem termel elegendő inzulint.

Ilyenkor alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A cukor-anyagcserezavar hátterében egyfelől genetikai okok állhatnak, másfelől viszont a rendszertelen és helytelen – finomított szénhidrátban gazdag táplálkozás -, valamint a mozgásszegény életmód.

Már az előtt, hogy a cukorbetegség kialakulna, számos komoly egészségügyi problémát eredményezhet az inzulinrezisztencia. Mivel a petefészekben nagyobb számban találhatók inzulinreceptorok, ezért a szerv különösen érzékenyen reagál a hormonszint változására: a magas inzulinszint összezavarja a petefészek hormontermelő rendszerét. Hatására a petefészek nagyobb mennyiségű tesztoszteront termel, ami hajhulláshoz, fokozott szőrösödéshez, valamint csökkent folliculus-stimuláló hormon termeléséhez vezet. A folyamat eredményeképpen akadályozottá válik a peteérés, és idővel policisztás ovárium szindróma, valamint hosszabb távon meddőség alakulhat ki.

Mivel a magasabb inzulinszint hatására felborul az anyagcsere, így könnyebben szaladnak fel a kilók, túlsúly, illetve elhízás alakul ki. Kezdetben különösen a hasi – úgynevezett alma típusú – hízás jellemző: ilyenkor nemcsak a hasfal bőre alatt halmozódik fel a zsír, hanem belek és a zsigeri szervek körül is.

Forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük