Kategóriák
Hírek

Honnan tudhatod, hogy cukorbeteg a gyerek? Az 5 legárulkodóbb jel!

Vedd észre időben a gyermekkori cukorbetegség tüneteit, és forduljatok orvoshoz!

November 14. a cukorbetegek világnapja. Napjainkban Magyarországon 3500 egyes, és 200-300 kettes típusú cukorbeteg gyermek él. Lassan mindennapos lesz, hogy az óvodai csoportba vagy az osztályba diabéteszes gyerek is jár.

Mivel a fel nem ismert, kezeletlen cukorbetegségnek végzetes következményei – szívkoszorúér-betegség, vesebetegség, látásromlás, idegkárosodás – lehetnek, a betegség árulkodó jeleit komolyan kell venned.

A cukorbetegség tünetei gyerekeknél

Az egyes típusú cukorbetegség tünetei általában erősek, szinte egyik napról a másikra jelentkeznek. Az erős zavarodottság és az acetonszagú lehelet már vészjelző tünetek, ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel, de az alábbi tünetek láttán is szakemberhez kell fordulni.

Gyanús jelek

  • Gyors fogyás.
  • Homályos látás.
  • Nehezen múló bőrfertőzések.
  • Fáradtság, koncentráció zavar.
  • Gyakori szomjúság és vizeletürítés.

Mi a különbség az egyes és a kettes típus között?

A kettes típusú diabétesz ritkább a kicsiknél, jellemzően elhízott gyermekeknél alakul ki. Ez a betegségfajta a finomított szénhidrátok – fehér liszttel készült péksütemények, cukorban gazdag sütemények, édességek – túlzásba vitt fogyasztása, valamint a mozgásszegény életmód eredményeképpen alakul ki.

Gyerekek esetében elsősorban egyes típusú cukorbetegségről beszélünk. A diabétesz ezen fajtájánál a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulásnak indulnak. Sajnos ez a típus autoimmun-betegség, melynek megelőzésére jelenleg nem létezik megfelelő módszer.

A gyermekkori cukorbetegség kezelése

Inzulinpótlás

Ha az orvosi vizsgálatok során beigazolódott a cukorbetegség gyanúja, a kezelés három síkon történik. Az első és legnagyobb változást az inzulinpótlás hozza. A hormont egy tollra emlékeztető, rövid hegyű tűvel, illetve inzulinpumpával lehet beadni. Előbbi esetében a gyermek maga is beadhatja, mivel az eszköz kezelése nagyon egyszerű. Általában napi kettő-öt alkalommal szükséges beadni az inzulint.

Az utóbbi, az inzulinpumpa működése a következőképpen néz ki: a testre csatlakoztatható, mobiltelefon méretű eszköz egy bőr alá szúrt kanülön keresztül folyamatosan adagolja az inzulint. Az inzulinadagolás módját, illetve a napi inzulininjekciók számát is az egyedi inzulinigény alapján határozza meg az orvos.

Diétás étrend

A második változás az étrendben következik be. Ettől nem kell túlságosan megijedni, hiszen alapvetően igaz, hogy a cukorbetegétrend egy mindenki számára ajánlható egészséges étrend. A diéta alapja, hogy sokszor – szigorúan betartott időpontokban – kis adagokban kell táplálkozni, kerülni kell a cukorban és fehér lisztben gazdag élelmiszereket. Helyettük rostban gazdag táplálékok fogyasztása javasolt. Ügyelni kell az élelmiszerek glikémiás indexére, illetve szénhidráttartalmára – ezeket kezdetben táblázatból kell kinézni, idővel azonban maga a gyerek is megtanulja.

Mozgás

A mozgásnak külön szerepe van a diabéteszes gyerekek életében. Fontos a rendszeres sport, hiszen az jó hatással van a pszichés állapotra, a keringésre, illetve a szervezet inzulinfelhasználására is – a mozgás csökkenti a vércukorszintet. Cukorbeteg gyerekek esetében azonban fontos szem előtt tartani, hogy testmozgás előtt és után több szénhidrátra vagy kevesebb inzulinra van szükségük. A pontos mennyiség függ a testmozgás intenzitásától, illetve egyéni elbírálást igényel.

Forrás: femina.hu