Kategóriák
Hírek

Így hat az inzulin a szervezetre ? Ismerd meg a teljes folyamatot!

A cukorbetegek számára az inzulin az egyik legfontosabb dolog, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy sokan alig tudnak róla valamit.. Most megmutatjuk, hogy tulajdonképpen miért is annyira fontos a szervezet számára az inzulin.

Minden a sejtekben dől el

kep (291)

A szervezetben rengeteg sejt szintű folyamat zajlik, amelyek nélkülözhetetlenek. A test bármely sejtjét nézzük is, a különböző feladatok ellátására energiára van szüksége. A sejtek viszont nem tudnak önállóan energiát előállítani. A szervezet a véráramba került glukózt arra használja fel, hogy eljuttass a sejtekhez, amik ebből energiát nyerhetnek.

Ez idáig mind nagyon egyszerűnek tűnik, de most jön a bonyodalom. A sejteket ugyanis egy nagyon erős hártya védi attól, hogy oda nem illő dolgok bekerülhessenek. Ez tulajdonképpen a szervezetnek egy védekező mechanizmusa, ami ezeket az igen értékes sejteket próbálja megvédeni a baktériumoktól, kórokozóktól.

A sejtmembrán

kep (292)

Mivel a sejthártya, vagy más néven membrán jelen van, ezért csak az oxigén, szén-dioxid, nitrogén, hasonló gázok, etil alkohol és részben a víz tud ki és be jutni. A többi anyagnak, hiába ugyanúgy létfontosságú, valamilyen segítségre van szüksége. Ezt többnyire fehérjék biztosítják. A glukóz esetében viszont az ilyen típusú segítséget az inzulin adja meg. Tehát az inzulin egyik legfontosabb feladata, hogy a glukózt bejuttassa a sejtekbe, hogy azok energiát nyerjenek ki belőle, és végezhessék a dolgukat.

Az inzulin hiánya

Ha a szervezet nem tud megfelelő mennyiségű inzulint előállítani, akkor a sejtekbe nem tud bekerülni a glukóz. Mivel a szervezet nem használja fel a glukózt, az így a véráramban marad. Ennek hatására lesz egyre magasabb a vércukorszint. A mesterséges inzulin pedig abban tud segíteni a szervezetnek, hogy a vérben található glukózt be tudja juttatni a sejtekbe. Igaz, ez nem olyan hatékonysággal működik, mint a saját inzulin esetében, de a feladatot végre tudja hajtani.
Ennek természetesen vannak fokozatai is. 2-es típusú cukorbetegség esetén nem feltétlenül van szükség inzulinra, mert a legtöbb sejtet a szervezet hozzá tudja juttatni a glukózhoz. Viszont a folyamat fontosságából is látszik, hogy ha valakinél szükségesnek bizonyul az inzulin kezelés, akkor nem érdemes halogatni az elkezdését, mert akkor a sejtek nem tudnak rendesen működni. 1-es típusú cukorbetegség esetén vagy teljesen megszűnik az inzulin termelés, vagy annyira minimális szintű, hogy csak néhány sejthez tud glukózt eljuttatni.
Forrás: macosz.hu