Kategóriák
Életmód

Kilenc egészséges étel a téli menühöz

A mai világban hatalmas előnyt jelent, ha friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszt, még a tél közepén is. Friss gyümölcsök és zöldségek egész évben beszerezhetők, és mivel tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és más hasznos összetevőkkel, a segítségükkel télen is egészséges maradhat. A gyümölcsök és zöldségek minden egészséges étrend elengedhetetlen részét képezik.

kep (588)

Több növény véd a rák, a szívbetegségek és más súlyos betegségek ellen

• Bimbós kel

Fogyasszon egészséges gyümölcsöket és zöldségeket egész évben, különösen a téli hónapokban! Nem csak a teste egészségét segítenek fenntartani, de a friss íz világukkal a szellemi jólétet is támogatják. Sok gyümölcsnek és zöldségnek nagyon erős íze van; ezeket kombinálja más ízekkel, hogy finom és népszerű ételeket varázsoljon belőlük!
Varázsolja finommá a rákellenes hatású bimbós kelt: vegye le a külső leveleit és pörkölje meg őket a sütőben 220 °C fokon egy sütőlapon, kevés olívaolajjal és tengeri sóval!

• Póréhagyma

A póréhagyma íze hasonlít a vöröshagymáéra, ezért remek hozzávalója lehet a krumplilevesnek, rizses ételeknek, salátáknak és más fogásoknak, amelyekbe vöröshagymát szoktak tenni. A póréhagyma finom és tele van antioxidánsokkal.

• Cékla

Csavarja a vitaminokban gazdag céklát fóliába és süsse egy óráig 180 fokon! Vágja kockára és adja zöld salátához némi kecskesajttal és pár csepp dióolajjal!

• Leveles kel

A leveles kel rengeteg vasat tartalmaz, de nagyon keserű Süsse meg hirtelen olívaolajon, fokhagymával és balzsamecettel! Dobjon hozzá fenyőmagot, és egy ízletes kiegészítő fogást kap! Ha citromos vizet iszik hozzá, akkor a leveles kelben lévő vas átalakul két vegyértékű vassá, amit a szervezet már képes hasznosítani.

• Gránátalma

A gyulladáscsökkentő hatású gránátalma kesernyés íze kiváló hozzávalóvá teszi ezt a gyümölcsöt a reggeli zabkásába vagy gabonapehelybe keverve; jó érzés elropogtatni a finom, kocsonyás magvakat. Vitamin bomba.

• Kivi

A kiviben sok C-vitamin van, ezért növeli a védelmet rengeteg betegséggel szemben. Keverjen néhány kivit spenótsalátába, hogy egy fogásban kombinálja az immunerősítő zöldségek és növények hatását! (tejjel, joghurttal, kefirrel soha ne keverje, mert keserű lesz az íze!)

• Datolyaszilva

A datolyaszilvában olyan anyagok találhatók, amelyek a cukorbetegség által okozott sérüléseket gyógyítják a sejtekben. Tálalja ezt az apró, narancsszerű gyümölcsöt pármai sonkával és friss mozzarellával! Karotinokban is kiemelkedően gazdag, amik az A vitamin elő-anyagai. Télen a nyálkahártyák könnyen kiszáradnak, és jól tudjuk a nyálkahártyák védő vitaminja az A vitamin.

• Guava

A guavában sok található a likopin nevű antioxidánsból, amely segít a koszorúér-betegségek megelőzésében. Adjon nyers guavát fügéhez és kék sajthoz egy szíverősítő fogás elkészítéséhez, amelyet reggeliként vagy nasiként is fogyaszthat!

• Pomelo

Használjon pomelót szorbetek vagy fagyasztott joghurtok kiegészítőjeként! Ez a gyümölcs megakadályozza a ráksejtek szaporodását a magas antioxidáns tartalmának – a flavonoidoknak – köszönhetően.

Forrás: drtihanyi.com