Kategóriák
Hírek

Kurkuma és cukorbetegség

Mi hat benne?

Egy, az indiai National Centre for Cell Science kutatói által végzett korábbi kutatásban, melynek eredményeit 2007-ben, a European Journal of Pharmacology című lapban publikálták, egerek egyes hasnyálmirigysejtjeit 24 óráig kurkuminoldatba áztatták. (A kurkumin az a kurkumában található aktív hatóanyag, mely a gyökérnövény élénksárga színét is adja.) A kurkumával kezelt sejtek ellenállóbbaknak bizonyultak a szabad gyökök romboló hatásaival szemben, hiszen sokkal kevésbé sérültek, mint a kurkumával nem kezelt társaik. Ez döntő fontosságú a cukorbetegség szempontjából, hiszen a hasnyálmirigy termeli az inzulint, így a hasnyálmirigy károsodásai kihatással vannak az inzulinszint alakulására.

A kurkuma fontos szerepet játszhat a cukorbetegség megelőzésében és gyógyításában.
Egy másik kutatás, melyet 2011-ben publikáltak a Nutrition nevű folyóiratban, arra az eredményre jutott, hogy a kurkumával fűszerezett ételek elfogyasztása után a vér triglicerid- és inzulinszintje jelentősen csökkent, abban az esetben is, ha az étel zsírokat is bőségesen tartalmazott, ráadásul a kurkuma antioxidánsokat szabadított fel a testben.

Kurkuma

A diabétesz megelőzése és kezelése

Egy, a Diabetes Care nevű folyóiratban 2012 júliusában közölt kutatás szerint a kurkuma még azt is megakadályozza, hogy a cukorbetegség előszobájában lévő pácienseknél kialakuljon a diabétesz. A kutatásban a prediabéteszes résztvevők egyik csoportja napi 250 mg kurkuminoidot, míg a másik csoportja placebot kapott, 9 hónapon keresztül. A kutatás végére a kurkuminoidot szedő résztvevők egyikénél sem alakult ki a diabétesz, míg a placebo-csoportban az arány 16,4% volt.

A már kifejlődött cukorbetegséggel küzdőknek is javukra válhat a kurkuma fogyasztása. Egy másik 2012-es kutatásban – melyet a Harbin Medical University és a Chinese Center for Disease Control and Prevention végzett – 2-es típusú diabéteszes betegeknek 3 hónapon keresztül napi 300 mg kurkuminoidot adtak, melynek eredményeképp drasztikusan csökkent a glükózszintjük, az inzulinrezisztenciájuk, az A1c hemoglobin-szintjük.

Ez az első kutatás, mely egyértelműen bizonyítja, hogy a kurkuminoidok anti-diabetikus hatással rendelkeznek, mivel elősegítik a zsírsavak oxidációját és felhasználását, így csökkentik a vérben a káros zsírsavak arányát.

A kurkuma számos előnyös hatással van tehát egészségünkre: gyulladáscsökkentő, oxidációt gátló hatása révén olyan krónikus betegségeket előzhet meg, mint a diabétesz, szívinfarktus vagy a rák, illetve segíti az egészséges fogyást és a máj működését.

forrás: drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük