Kategóriák
Életmód

Mennyire káros a munkahelyi stressz?

A munkából adódó stressz komoly probléma, ami hosszú távon rengeteg kellemetlenséggel jár. Kezdve a kellemetlen tünetektől, egészen a komoly betegségek kialakulásáig, a munkahelyi stressz nem kíméli sem a testet, sem a lelket. Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy a munkahelyi stressz mennyire növeli meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Olvasd el te is a megdöbbentő eredményeket.

A munkahelyi stressz

kep (364)

A stressz okozó tényezők között előkelő helyet foglal el a munkahely, illetve gyerekek esetében az iskola. A teljesítménykényszer és a nem megfelelő eredmények bizony sok ember hétköznapjait teszik tönkre. A stresszel, szorongással töltött idő, pedig egyáltalán nem kifizetődő.

Nehéz tenni ellene valamit is, hiszen egy munkahelyváltás, vagy iskolaváltás, sokszor korántsem jelenti a probléma megszűnését. Ráadásul a munkaerőpiac jelenlegi állása szerint, ez nem is minden esetben lehetséges megoldás. Vannak állások, feladatkörök, szakmák, amik stresszesebbek az átlagosnál, és a bennük dolgozóknál kifejezetten nagyobb az esély a stressz negatív következményeinek a megjelenésére. Ennek ellenére általánosságban elmondható, hogy nem ettől függ a stressz kialakulása, hanem egyéni tényezőktől. Nem vagyunk egyformák, így egy adott helyzetre másképp reagálunk. Míg egy embernek valami szinte rutin feladatnak tűnik, és pár perc alatt megcsinálják, addig mások képesek órákig szorongani ugyanazon a feladaton.

A stressz káros következményei

kep (365)

A stressz népbetegség, amely komoly következményekkel jár, ha nem csökkented valahogy. Legelőször keresd meg a probléma forrását, és utána próbáld meg, minél kevésbé hevesen reagálni rá. Ne az legyen a megoldás, hogy elfutsz a problémák elől, hanem, hogy megold őket, még ha ez az az út, ami elsőre nehezebbnek tűnik. Valójában ez az egyetlen járható út, mert a problémák elől való menekülés nem jelenti a stressz hátrahagyását, hanem csak fokozza azt. Egyes becslések szerint, világszerte minden ötödik embert érint a magasnak tekinthető munkahelyi stressz.

Minél több stressz ér téged, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen betegség kialakul ennek következtében. A szakemberek folyamatosan vizsgálják a stressz és a különböző betegségek kialakulása közötti összefüggéseket, és sorra kerülnek fel újabb betegségek a már így is hosszú listára. A munkahelyi stressz különösen fontos tényező, mert nagyban képes megnövelni a stressz szintet. A tünetek enyhíthetők jól és gyakran alkalmazott stressz csökkentő módszerekkel, de a probléma forrását nem képesek megszüntetni. Így bizony elég nagy esély van a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió, szorongás, alkoholizmus kialakulására, csak hogy a leginkább előforduló káros hatásokat említsük.

A stressz és a cukorbetegség kapcsolata

kep (366)

Elég összetett a kapcsolat a stressz és a cukorbetegség között. Nem csak egyirányú kapcsolat áll fenn, hanem mindkét betegség hatással van a másikra. A hogy a stressz képes 2-es típusú cukorbetegséget okozni, éppen úgy képes az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség megnövekedett stressz szintet okozni. Jelen tanulmány azt kutatta, hogy mennyire növeli meg a már meglévő stressz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A tanulmányban résztvevőknél nem vettek figyelembe egyéb tényezőket, mint például az elhízás, vagy a dohányzás. Kizárólag a munkahelyi stressz miatt megnövekedett kockázati tényezőket vették figyelembe. Több mint 5300 ember vett részt, akik a 29 és 66 év közötti korosztályt képviselték. A kutatás kezdetén egyetlen beteg sem volt cukorbeteg. A tanulmány hosszú távon követte a résztvevők életét. Többeknél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.

A munkahelyi stressz teszt eredményei

Meglepő eredmények születtek abban a tekintetben, hogy mennyire képes a munkahelyi stressz megnövelni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Átlagosan 13 év alatt közel 300 embernél diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget. Ezeknek az embereknek közel a fele erősen jelenlévő munkahelyi stresszre panaszkodott. A kutatók pontosan kiszámolták, hogy a munkahelyi stressz hosszú távú jelenléte átlagosan 45%-kal növeli meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a valószínűségét.

Ez pedig akár tovább is fokozható, ha jelen vannak olyan tényezők, mint az elhízás, dohányzás, alkoholizmus, depresszió, vagy akár a genetikai hajlam a betegség kialakulására. Éppen ezért minden esetben komolyan kell venni a stressz tüneteit, és a lehető leghamarabb tenni is kell ellene.

Forrás: macosz.hu