Kategóriák
Életmód

Miért érdemes a stevia-t használni, mint cukorhelyettesítőt?

A stevia egy természetes cukorhelyettesítő, amit megéri használni. Minél jobban tudod kontrollálni a vércukorszinted, annál nagyobb biztonságban vagy a cukorbetegség okozta szövődményekkel szemben. Így használj olyan cukorhelyettesítőt, ami ezt lehetővé teszi. Most minden fontos dolgot megtudhatsz a stevia használatáról!

A stevia

kep (355)

A stevia cukorhelyettesítőt számos népszerű termékben megtalálhatjuk, többek között a cukormentes üdítőitalokban is. A stevia tulajdonképpen egy növény, pontos nevén: Stevia rebaudiana. Paraguayban és Brazíliában termesztik, ahol már több száz éve használják a különböző élelmiszerek édesítésére, illetve gyomorégés, és gyomorpanaszok enyhítésére.

Maga a stevia növényből kinyert édesítőszer kalóriamentes, és fogyasztása egészséges. De ez nem minden termékre igaz. Mint minden bolti termék esetében, itt is figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a gyártók előszeretettel teszik tele a termékeket különböző tartósítószerekkel és mesterséges anyagokkal. Így attól függetlenül, hogy egy termék steva-t tartalmaz cukor helyett, még nem biztos, hogy csak természetes anyagokat tartalmaz.

Sokkal édesebb, mint a cukor

Az egyik első dolog, amit érdemes tudnod a stevia előnyeiről, hogy édesebb, mint a cukor. Ezt pedig annak ellenére képes elérni, hogy kalóriamentes. Maga a növényi kivonat pedig 200-szor édesebb, mint a granulált kristálycukor. De ettől nem kell megijedni, mert a stevia nem koncentráltan kerül a termékekbe. Viszont jó ha tudjuk, hogy nincs szükség akkora mennyiségre belőle, mert viszonylag édes.

Sütésre is használható

A stevia, mint cukorhelyettesítő kiváló lehetőség arra, hogy finom süteményeket egyél. A sütésben is remekül felhasználható, de arra figyelni kell, hogy kevesebbet kell beletenni mint kristálycukorból, hiszen az előbb beszámoltunk róla, hogy egy intenzívebb ízvilágról van szó. Az átváltó szám nagyobb mennyiségnél, már igencsak nagy különbségeket jelent. kb. 1,5 teáskanálnyi stevia felel meg, 1 evőkanál kristálycukornak. Ez persze márkánként eltérhet, de nagyjából ennyire kell számítani.

Kalóriamentes

kep (354)

Már említettük fentebb is, hogy a stevia egyik nagy előnye, hogy kalóriamentes. Ez sajnos nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden esetben elősegíti a fogyást. Mivel egy édesítőszerről van szó, a hangsúly mindig azon van, hogy milyen termékhez használjuk. Lehet, hogy önmagában nem okoz súlygyarapodást, vagy negatív hatásokat, de ha egészségtelen ételekkel és italokkal fogyasztjuk, akkor attól még nem fogunk egészséges életmódot folytatni. A vércukorszintnek ugyan jót teszünk vele, és legalább nem rontunk tovább a helyzeten, de akkor is minden esetben érdemes olyan termék mellé fogyasztani ami valamennyire megfelel az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak.

Többféle állagban és sűrűségben is kapható

A mindennapi felhasználással kapcsolatban további előny, hogy többféle állagban és sűrűségben is kapható. Létezik por formában, ami a kristálycukor hasonló felhasználási lehetőséget jelent, de akár kivonatban is kapható. Utóbbi esetében csak néhány csepp szükséges, ami sütésnél, vagy folyadékok ízesítésénél is megkönnyíti az elkészítést. Fontos, hogy mindig nézzük meg, hogy milyen sűrűségű kivonatot készülünk felhasználni, mert a skála igen széles. Ha nem vagyunk biztosak az adagokban akkor először inkább kevesebbet tegyünk bele, mert utólag még lehet ízesíteni, de ha egyszer már túl sok került bele, akkor már nem nagyon tudunk rajta korrigálni.

Forrás: macosz.hu