Kategóriák
Életmód

Miért fáj a lábunk?

Hasogat, szúr, tompán fáj, esetleg mindig jeges a lábfeje? Meglepő módon a lábunk sok mindent elárulhat az egészségünkről. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány jellegzetes tünetet, és azt is, ami a hátterükben lehet.

Jeges lábak

Ha a lábfeje, lábujjai gyakran nagyon hidegek, annak oka lehet a rossz vérkeringés; ennek a hátterében pedig lehet a dohányzás vagy a magas vérnyomás miatt károsodott érrendszer. A nem kezelt, idegkárosodást okozó cukorbetegség is okozhatja a láb jegességét, akárcsak a pajzsmirigyproblémák.

Talpfájás

A legtöbbször a nőket érintő problémáért gyakran a kényelmetlen, tűsarkú cipők a felelősek. Egész napos viselésük nagyon megterhelheti a lábat, és egy felmérés szerint tízből nyolc nő szenved a csinos lábbelik miatt. Azonban egy apró repedés is okozhat nagy fájdalmat! Ennek oka lehet túlerőltetés (ez nagyon jellemző például a futók vagy a kosárlabdázók körében), vagy a csont elgyengülése a csontritkulás miatt.

Elszíneződött lábujjak

A fehérre, kékre, élénk vörösre (majd újra a természetes árnyalatúra) színeződött lábujjak a Raynaud-kórt jelezhetik. Ez a betegség az artériák hirtelen, görcsös összehúzódásával jár együtt, melyet a stressz, vagy az időjárás változásai váltanak ki. A Raynaud-kór gyakran nem jár semmilyen más egészségügyi problémával, de a tünetek hátterében lehet reumatoid artritisz, Sjörgen-szindróma vagy pajzsmirigybetegség is.

Kalapácsujjak

A lábujjak, illetve a körmök formája is megváltozhat: a köröm kerekdeddé és lefelé görbülővé válik. A kalapácsujj gyakran egyszerű genetikai örökség, és az ujjak ezen formája semmilyen egészségügyi problémát nem jelent. Más esetekben viszont tüdőbetegséget, szívbetegséget, emésztési zavarokat, májproblémákat is találhatunk a tünetek hátterében.

Lábdagadás

A láb bedagadása, amennyiben ideiglenes, és néhány órányi pihentetés után elmúlik, nem jelent különösebb problémát, mindössze némi enyhe keringési zavarról lehet szó. Gyakori például hosszú utazások után vagy várandósoknál. Amennyiben a dagadás nem múlik el, mindenképpen keressük fel az orvosunkat, mert súlyos egészségügyi probléma is állhat a háttérben, például egy vérrög, vesebetegség, pajzsmirigybetegség vagy a nyirokrendszer betegsége.
kep (432)

“Égő” láb

Az égésre emlékeztető, bizsregető fájdalom sok különböző betegség tünete lehet, a vesebetegségtől a pajzsmirigyproblémákon keresztül a B-vitamin-hiányig, azonban a leggyakrabban a cukorbetegség egyik gyakori velejárója.

Fájdalom a nagylábujjban

Ha hirtelen, éles fájdalmat érzünk a nagylábujj ízületében, és ez a terület kipirosodásával és megdagadásával jár együtt, akkor valószínűleg köszvényes rohamunk van. A fájdalom és a duzzanat ízületi gyulladást, ízületi merevséget, vagy sportsérülést is jelezhet – ez utóbbi különösen azok körében gyakori, akik kemény felületen játszanak.

Fájdalom a többi lábujjban

Ha égető, éles fájdalom kíséri a lépteinket, a fájdalmat a talppárnában érezzük és az kisugárzik a lábujjakba, előfordulhat, hogy Morton-neurómával van dolgunk. Ez az idegeket körülvevő szövetek megvastagodását, és az azokra nehezedő nyomás fokozódását jelenti. A Morton-neuróma tízszer gyakoribb a férfiak körében és általában sérülés okozza.
Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük