Kategóriák
Életmód

Milyen mozgással csökkenthető legjobban a vércukorszint

A Diabetologia című szakfolyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely a testmozgás hosszának, intenzitásának és időzítésének vércukorszintre gyakorolt hatásait vizsgálja. Az új-zélandi Otago Egyetem szakembereinek kutatásából kiderült, hogy inzulinrezisztens embereknél a vércukorszintet hatékonyabban csökkenti, ha egy közepesen megerőltető félórás edzés helyett közvetlenül étkezés előtt néhány percet intenzíven mozognak.

A kis mintaszámon végzett kutatásba kilenc, 18 és 55 év közötti férfit és nőt vontak be, akiknek testtömeg-indexe átlagosan 36 volt (ez II. fokú elhízást jelent). Minden résztvevőnél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, és egyikük sem szedett szív- vagy cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket.

running-surfaces_feat

Minden résztvevő három különféle edzéstervet hajtott végre véletlenszerű sorrendben: az egyik edzésforma fél óráig tartó folyamatos, emelkedőn való közepes intenzitású gyaloglást jelentett vacsora előtt, a második reggeli, ebéd és vacsora előtt fél órával 6×1 perces, megerőltető gyaloglásfröccsöket írt elő. A harmadik edzés esetében szintén 6×1 perces intenzív mozgást végeztek a résztvevők 30 perccel reggeli, ebéd és vacsora előtt, de a gyaloglást ebben az esetben más gyakorlatokkal is kiegészítették. A résztvevők étkezésének időzítése és összetétele mindhárom edzésformánál megegyezett.

Étkezések elé érdemes a mozgást időzíteni
Az eredményekből az derült ki, hogy az étkezések előtt 30 perccel befejezett rövid, de intenzí­v edzések a hosszabb, egybefüggő mozgásnál hatékonyabban csökkentették a vércukorszintet és különös tekintettel az étkezések után három órával mért vércukorértékekre.

Mí­g a 6×1 perces edzések esetében a reggeli után három órával mért vércukorszint 17 százalékkal volt alacsonyabb, mint mozgás nélkül, addig a vacsorát három órával követő érték 13 százalékos csökkenést mutatott az egyszeri, harmincperces edzés napján mérthez képest. Egész napra vetí­tve mindez átlagosan 12 százalékos vércukorszint-csökkenést jelentett, ráadásul ez a mérséklődés a testmozgás után további 24 óráig fennmaradt mondta el a kutatás vezetője.

120-151105092509336

A kevesebb néha több
Azt a kutatók is elismerik, hogy további kell vizsgálni de mindenképpen figyelemreméltó, hogy a rövid, egy napon belül többször ismétlődő, intenzív edzés hatékonyabb fegyver a kardiometabolikus betegségek megelőzésében, mint az egyszeri, hosszabb és mérsékeltebb intenzitású mozgásformák.

A többszöri rövid mozgással sikerülhet az étkezéseket követő  vércukorszint-emelkedést (kiugrást) kordában tartani, ezáltal jelentősen csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Külön szerencse, hogy az étkezés előtt végzett pár perces intenzí­v mozgást ráadásul egyszerűbb beütemezni a napunkba, mint egy hosszabb, 30 vagy 60 perces edzést tették hozzá.

forrás: origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük