Kategóriák
Hírek

Óriási siker: ez segíthet a cukorbetegeken

Normális életvitelhez segítheti hozzá a cukorbetegeket egy szerkezet, a mesterséges hasnyálmirigy, amely az állandó inzulinszükségletet fedezi, illetve pótolja szükség esetén a szervezetben.
A mesterséges hasnyálmirigy cukorbetegek ezreinek életét teheti könnyebbé. Normálisan élhetik napjaikat, anélkül, hogy állandóan inzulinnal kellene injekciózni magukat – állítják a tudósok. A viszonylag kicsi, körülbelül tízcentis berendezés a ruhára erősíthető, méri a vércukorszintet és inzulint fecskendez be a szervezetbe, ha arra szükség van. Egy kis monitorból áll, illetve egy pumpából, amely az ember bőréhez van tapasztva.
A szerkezet a vércukorszint állandó kontrollja mellett rendszeres adagolással tartja normál szinten az inzulinegyensúlyt. Az első kipróbálás alkalmával 24 brit betegen – akik az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek – alkalmazták először a szerkezetet. Erről a londoni lap, a Daily Mail online kiadása ír.
kep (356)
A betegek egy hónapig viselték a műhasnyálmirigyet, ahelyett hogy inzulinnal injekciózták volna magukat. (Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők hasnyálmirigye nem termel inzulint, hívják ezt inzulinfüggő diabétesznek is.) Így a szerkezet kiváltotta a napi 2-5-szöri injekciózást, és a szintén kellemetlen vércukorszint-ellenőrzést, amikor a betegek ujjukat megszúrva ellenőrzik a saját állapotukat.
A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem megfelelően használja fel azt. Ezért a 2-es típusú betegség esetén a britek 14 százalékának is szüksége van inzulininjekciókra. Az elhízottság terjedésével mintegy ötmillió britnek lehet diabétesze a következő tíz évben – egyes becslések szerint. Többségüknél 2-es típusú megbetegedés várható.
A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a mesterséges hasnyálmirigy a legújabb kutatások szerint annyira sikeres, hogy akár a 2-es típusú diabéteszeseknél is hasznos lehet, bár ezt még további vizsgálatoknak kell tisztáznia.
A tudósok a Lancet Diabetes and Endocrinology Journal nevű szaklapban publikálták a műhasnyálmirigyről szóló tanulmányukat. Egyelőre a brit kutatók nem tudják, hogy mennyibe kerülhet majd egy ilyen eszköz, de Amerikában körülbelül 5 ezer dollár (több mint egymillió forint) az ára a hasonló készülékeknek. Dr. Roman Hovorka, a tanulmány egyik szerzője szerint a készülék egyik legfőbb előnye, hogy “finomhangolva” tudja adagolni az inzulint.
Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük