Kategóriák
Hírek

Szenzáció? Érkezik a vércukormérő kontaktlencse!

A Google, valamint a Novartis/Alcon együttműködési megállapodást kötött a vércukrot is folyamatosan mérő kontaktlencse kifejlesztésében.
kep (410)

Szenzáció? Érkezik a vércukormérő kontaktlencse!

Korábban már hírt adtunk magazinunk hasábjain a Google terveiről, melyek szerint betörne az egészségügy területére egy vércukor-mérő kontaktlencse kifejlesztésében. Mivel a feladat nemcsak forradalmian újszerű, hanem komoly szakmai hátteret is kíván, a Google együttműködési megállapodást kötött a gyógyszergyártó Novartis céggel, illetve ennek leányvállalatával az Alcon-nal, mely a világon forgalmazott a szemészeti készítmények, köztük a kontaktlencsék és acataracta műtétnél beültetett műlencsék 90%-át állítja elő.
kep (411)
A kifejlesztés alatt álló kontaktlencsék nem csupán a látást korrigálnák, hanem folyamatosan mérnék a könny – beültetés esetén a belső szemfolyadék – cukortartalmát és az adatokat rádióhullámok révén továbbítanák egy okos telefonra. Egyidejűleg egy LED fény villanna fel a lencsében, figyelmeztetve a beteget, ha a vércukor magas, ill. alacsony tartományba kerül. A beültethető és a vércukrot is mérő műlencse pedig egyidejűleg korrigálhatná az időskori távollátást is.
Forrás: macosz.hu