Kategóriák
Hírek

Szívrohamot okozhat az alacsony vércukorszint

A legújabb kutatások szerint a kritikusan alacsony vércukorszint könnyen szívrohamot válthat ki. A kettes típusú cukorbetegségben szenvedők súlyos hipoglikémiás állapotban nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot és agyvérzést valamint más, nem vaszkuláris eredetű megbetegedések (rák, légzőszervi megbetegedések) is gyakrabban fordulnak elő náluk.

A George Nemzetközi Egészségügyi Intézet tudósai összesen 11140, 55 év alatti, kettes típusú cukorbetegségben szenvedőt vizsgáltak meg. A mostani kutatás az első, ami kapcsolatot talált a hipoglikémiás állapot, és egyes súlyos életveszélyes betegségek között.

kep (461)

Jelenleg világszerte 246 millió cukorbeteg él, akiknek 85-90 százaléka kettes típusú cukorbetegségben szenved.

”A mostani kutatás alapján egyértelmű, hogy a súlyos hipoglikémia növeli bizonyos életet veszélyeztető betegségek kialakulásának esélyeit – nyilatkozta Dr. Sophia Zoungas, a kutatás vezetője – Rendkívül fontos tehát, hogy a cukorbetegek konzultáljanak orvosaikkal, miként kerülhetik el a hipoglikémiás állapotot. Ha a hipoglikémia mégis bekövetkezne, mindent meg kell tenni, hogy kiderítsük kialakulásának okait, és megszűntessük ezeket az okokat.”

A kutatás részletes leírása a New England Journal of Medicine című szaklapban olvasható.

Forrás: betegszoba.hu