Kategóriák
Hírek

Szőlő – a gyümölcsök királya

Gyümölcse és levele egyaránt fogyasztható, külsőleg bőrápolásra is kiválóan alkalmas. A szőlő a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat tartalmaz. Azonban többnyire nem friss állapotban fogyasztják, mustot, bort készítenek belőle, aszalják stb. A kék szőlőfajták héjában található igen kedvező fitokemikália, a rezveratrol, amely a szőlő‘ természetes gombaölő szereként szolgál.
Amerikai vizsgálatok eredményei szerint gátolja az LDL-koleszterin oxidációját és a vérlemezkék összetapadását, ezzel csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

Szezonjában minden étkezés előtt fél órával, vagy akár helyette is együnk szőlőt! Mindig gondosan mossuk meg!
Étkezés közben, vagy utána azonban ne együnk szőlőt!

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható: vérszegénységre, idegrendszeri problémára, fizikai gyengeségre, lábadozás idején, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedésre, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre egyaránt.

Magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed a szervezetben, ezáltal inkább nemkívánatos hatásokat érhetünk el.

Ne keverjük más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem. Magját és héját is alaposan meg kell rágni. A szőlőnek nagy a tápértéke és fontos szerepe van a megelőző és gyógyító diétákban. Kitűnő energiaforrás, amelyből a szervezetben nagyon gyorsan szabadul fel a kalória.

Cukrai jól hatnak az izommunkára, különösen a szívizomra. A szőlőt hatásosan alkalmazhatjuk: hörgőasztmánál, idült hörghurutnál, tüdőtágulatnál, szívbetegségeknél, a vese, a máj és a gyomor betegségeinél.

Igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék. Kedvezően hat a gyomor- és a bélrendszerre. Gyógyítja a belek betegségeit, fokozza az epeelválasztást, és nagyobb mennyiség a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. A szőlő vízhajtóként és izzasztóként is hat, és ezáltal méregtelenít.

A fehér vagy zöldes színű szőlők reuma, májbetegségek, vízkór esetén a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a kék szőlők oldják a leghatásosabban. Egészségünk védelmében ősszel ajánlatos egy rövid szőlőkúra.

Különösen fontos ez a nehéz fizikai munkát végzőknek, a gyerekeknek, sportolóknak és az idős korosztálynak. Száz gramm szőlő energiatartalma 78 kalória, éppen ezért kitűnő hízókúrára is. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.

A szőlő gyógynövénynek is mondható

A szőlő mag olaja is rendkívül értékes, javítja a látást, csökkenti a vér koleszterinszintjét és különböző szívpanaszok esetén javallott.

A szőlőlé bőséges forrása a nagy energiájú természetes cukroknak, amelyeket azonban nem koncentráltan tartalmaz. Hatásosan serkenti az anyagcserét, így gyorsabban égnek el a fölösleges tápanyagok és a salakanyagok.

A szőlő leve

A különböző fajták közös sajátossága, hogy a gyümölcs, nem után érő.
Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el… Ha inkább az édesebb ízű szőlőt választanánk, akkor a sárgább színűt vásároljuk. A színes szőlőknél a mélyebb színű az értékesebb, mert annak antioxidáns tartalma nagyobb.
A szőlőnek igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék.

A belek betegségeit gyógyítja, a vese- és hólyagkövesedést megszünteti; a belső összenövéseket is oldhatja.

Fokozza az epeelválasztást, és a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél is.

Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.

Nem tanácsos viszont a szőlő fogyasztása szénanátha, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén.

Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édes szőlővel-kúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.

Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Másik tárolási formája a kötözés, melyre igen alkalmas fajtái vannak.

Közismert, hogy a déli vidékekről származó édes szőlők aszalt formában történő tartósítása a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.
A könnyebb eltarthatóság miatt néha kénezik a mazsolát, ez azonban ártalmas az egészségre. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegi problémákra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre.

Tápértéke

A szőlő értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelentős mennyiségű szelén található. A szelénről tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.

Gyógyhatása

Széleskörű használata a rák elleni küzdelemben van. A szőlőlé kúraszerű fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a daganatos betegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoösztrogént is.

Hormonterápia

Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az idős korral.
A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A szőlő és a vörösbor is tartalmaz fitoösztrogént, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.

purple-grapes

Herpesz

A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely támad, de szinte semmit sem lehet tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs gyógyszer.

A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. Herpesz ellen jól bevált gyógyszer a szőlőlé, abból is a sötét színű. Nem kell sok belőle, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezdődjön a gyógyulás.

A szőlő olyan anyagot tartalmaz, amely működésképtelenné teszi a vírusokat.

A szőlőlével érdemes más, krónikus betegségek esetén is. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugárkezelést kapnak.

Krónikus fáradtság

A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A túlhajszoltság, az idegesség, a stressz és a környezeti szennyeződés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését.
Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A szőlő lével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.

Koleszterin csökkentésre

Kísérletek bebizonyították, hogy a szőlő jó hatással van az egészségre. A szőlő tartalmaz brómot, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív működésére és az érrendszeri panaszokra.

Elkészítési mód

A szőlőnek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként.
A kúraszerű fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a szőlő magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása van. Ha van rá lehetőségünk, válasszuk a sötét színűt. Hat-hét után tartsunk egy hét szünetet. Vigyázzunk, a permetet jól mossuk le.

(Ferencsik István: A természetes életmód c. könyve és a www.geocities.com alapján)