Kategóriák
Életmód

Tél okozta cukorbeteg-bajok

Mit tegyünk, ha a hideg időjárás kiszárította a bőrünket, megfáztunk, hideg van a testedzéshez vagy csak nem tudjuk megfelelően tárolni az inzulint? Megoldás néhány gyakori, a téli időjárás okozta cukorbeteg-problémára!

kep (645)

Száraz bőr

A kíméletlen téli időjárás hozzájárulhat a bőr kiszáradásához, de nem feltétlenül ez az egyetlen ok. A magas vércukorszint is okozhat bőrszárazságot, ugyanis egyrészt hozzájárul az oly szükséges hidratáló folyadékok elvesztéséhez, másrészt hatással van a vérkeringésre is, amely szintén befolyásolja a bőr épségét és gyógyulását.

Mit tehetünk? Étkezzünk egészségesen és igyunk sok vizet!

Sajnos bőrünk nedvességtartalmát nem tudjuk növelni, azonban megakadályozhatjuk annak elvesztését például hidratáló krémek használatával, amelyek megakadályozzák a nedvesség elvesztését. A bőr hidratálása jó, nedvesen tartása azonban nem. Ha bőrünk túlságosan sok víznek, testnedvnek (vizelet, bélsár) vagy sebváladéknak van kitéve, akkor szétázik és könnyen berepedezik. Mindig tartsuk bőrünket tisztán, szárazon, és hidratáló készítményekkel előzzük meg kiszáradását.

Bőrünket minden esetben védeni kell a szélsőséges hőmérsékletektől.

 • Kerüljük a melegítő párnát, forróvizes palackot, elektromos takarót, forró fürdőt!
 • Zuhanyzás vagy fürdés előtt könyökünkkel vagy egy vízhőmérővel ellenőrizzük a víz hőmérsékletét, ami ne legyen 30°C-nál melegebb!
 • Mindig az időjárásnak megfelelően öltözzünk, és a hidegtől védjük kezünket kesztyűvel, lábunkat a méretünknek megfelelő zoknival.

Repedezett lábak

A száraz bőrből nagyon könnyen berepedezett bőr válhat, főleg a lábakon, amelyek télen nincsenek szem előtt, így jobban elhanyagoljuk őket. A berepedezett bőr szó szerint melegágya a legjobb esetben is a sérüléseknek, fertőzéseknek, a legrosszabb esetben pedig amputációhoz vezet. Mit tehetnük ennek elkerülése érdekében?

Tartsuk be az előzőekben leírtakat és ne felejtsük el megtenni az alábbiakat:

 • Vizsgáljuk meg naponta lábainkat, és a legkisebb elváltozásokat, sebeket is nagy odafigyeléssel kezeljük. Használjunk tükröt, ha nem látjuk lábfejünk valamelyik részét, és rendszeresen ellenőriztessük lábunkat orvosunkkal.
 • Naponta mossunk lábat meleg vízben, de ne áztassuk! Alaposan töröljük szárazra a lábujjak között is, de csak lábunk felszínét krémezzük be.
 • Viseljünk megfelelő anyagból készült zoknit és kényelmes lábbelit, és mielőtt cipőt húzunk, mindig győződjünk meg arról, hogy nincs semmilyen idegen tárgy benne, ami felsértheti lábunkat.

A cukorbetegség okozta lábproblémákról bővebben az alábbi cikkünkben olvashat: A cukorbetegség és a láb problémái

Hideg lábak

Teljesen magától értetődő lehetne az, hogy hideg időben az ember lába is hideg, azonban ez sokszor több dolog együttes eredménye. A hideg láb utalhat az alábbiak valamelyikére:

 • neuropátia,
 • keringési probléma,
 • testhőmérséklet,
 • gyógyszerezés,
 • “nyugtalan láb” szindróma (RLS),
 • alagút szindróma.

Ezeknél az eseteknél nagyon fontos a megelőzés: rendszeres orvosi ellenőrzés, egészséges táplálkozás, gyakori vércukorszint ellenőrzés, megfelelő gyógyszeres kezelés, testmozgás. Ha lábunk minden különösebb ok nélkül hideg, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Megfázás/influenza

Miért betegszünk meg gyakrabban télen?

Ha a tél kerül szóba, akkor sokunknak a megfázás jut eszébe, talán mert olykor fázunk. De gondolkozzunk logikusan. A baktériumok elpusztulnak a hidegben, viszont akkor honnan jön a megfázás és influenza kapcsolat? Onnan, hogy a meleg, amely szükséges ahhoz, hogy beinduljanak ezek az undok bacilusok, a hideg évszakokban jócskán fel van turbózva. Menedéket biztosítunk nekik amikor izzadunk, és amikor egymás közelében vagyunk, átadjuk a ezeket a testnedveket egymásnak. Ha melegebb az időjárás, akkor kevésbé vagyunk összezárva, így ilyenkor a vírusok átadása is ritkábban történik meg. A tüsszentés és az orrfolyás sem feltétlenül jelentik azt, hogy betegek vagyunk, egyszerűen utalhat arra, hogy fázunk.

A tél a megfázásos, influenzás megbetegedések időszaka, amely a cukorbetegek számára jelentős kockázatot jelent. Ilyenkor nem csupán ezeknek a fertőzéseknek a kellemetlen tüneteivel kell megküzdeni, hanem nagyon gyakori az anyagcsere- labilizálódása, a vércukorszint megemelkedése .Ezen túlmenően a cukorbetegség miatt a szervezet sem tud elég hatékonyan küzdeni az influenza vírus ellen, ezért nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a téli megbetegedések elkerülése érdekében.

 Miért emelkedik meg ilyenkor a vércukorszint?

 Minden gyulladással együtt járó betegségnél emelkedhet a vércukorszint. Vírusfertőzésnél a szervezet hormonokat küld a vírus leküzdésére, és míg a hormonok a náthát okozó vírussal küzdenek, addig nem jut elegendő energia a szervezet megfelelő inzulin-felhasználására.

A kezeletlen magas vércukorszint főleg az I. típusú cukorbetegeknél ketoacidózist okozhatnak. Ennél a gyakran hányással járó állapotnál a sejtek nem tudnak a vérből cukrot felvenni, a szervezet szükségmegoldáshoz folyamodik, zsírraktáraiból próbál elégethető tápanyagot felszabadítani. A zsírokból a májban felszabaduló anyagcseretermékek, zsírsavak és ketonok kerülnek a vérbe, a vér savassá válik. Az állapot súlyosbodásával kóma állhat be.

II. típusú, főleg idősebb cukorbetegeknél a nagyon magas vércukorszint diabéteszes kómához vezethet, ami azonnali intenzív ellátást igénye.

 A nátha nem influenza!

 A leggyakoribb fertőzés emberek között a felső légutak (orr, torok és tüdő nyálkahártyát megtámadó) vírusos fertőzése a megfázás /meghűlés (más néven heveny orr-garatgyulladás, nátha). Leggyakoribb kórokozója a rhinovírus , de kétszáznál is többféle vírus okozhatja és néha bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja. A meghűlést gyakran összetévesztik a sokkal súlyosabb influenzával.

   Tünetei – a súlyosság és kiterjedés szerint – többek között a köhögés, a torokfájás, az orrfolyás, valamint a láz. A tünetek általában hét-tíz nap után megszűnnek, némelyik azonban akár három hétig is fennállhat. A meghűlésre nincs gyógymód, de a tünetek kezelhetőek. A fertőzés megelőzésének elsődleges módja a gyakori kézmosás, gyakori szellőztetés, vitaminok fogyasztása.

 Az influenza cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés, beszéd) terjedő megbetegedés jellemzően az őszi-téli időszakban, melyet az influenza A, B, és C vírus okoz. A tünetek hirtelen jelentkeznek, hőemelkedéssel vagy lázzal, rossz közérzettel, fejfájással , izomfájdalommal, melyet a légzőszervi tünetek legalább egyike – köhögés, torokfájás, légszom j- kísér.

Szövődménymentes esetekben csak tüneti kezelést igényel. Fontos az ágynyugalom, mert ez segíti a gyógyulást, ugyanakkor a fertőzés terjedését is csökkenti . Fokozott kézmosás, gyakori szellőztetés, köhögéskor, tüsszentéskor zsebkendő használata rendkívül fontos!

Specifikus kezelés csökkent immunitású, krónikus betegeknek súlyos vagy szövődményes influenza esetén szükséges. Leggyakrabban előforduló szövődmények: influenza vírus okozta tüdőgyulladás, baktérium okozta fertőzések, mint pl. tüdőgyulladás, középfül gyulladás, stb. Antibiotikus kezelés csak bakteriális felülfertőződés esetén szükséges..

Az influenza elleni védőoltás a megelőzés legbiztosabb módja. Krónikus betegeknél különösen ajánlott a védőoltás beadása, mely a veszélyeztetett korosztály számára térítésmentesen rendelkezésre áll. A védettség a beadás után 10-14 nappal alakul ki , ezért a járvány ”kitörése „ előtt kell beadni.

 Hogyan kerülhetjük el a megfázást?

 • Mindenekelőtt, öltözzünk melegen hideg időben!
 • Mossunk gyakran kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt, hogy megakadályozzuk a vírusok terjedését. Ne feledjük azonban, hogy vannak cukoralkoholt tartalmazó kézfertőtlenítők, amelyek torzíthatják a mért vércukorszint adatot.
 • Talán unalmasnak tűnhet, hogy ennyiszer ismételjük, de a megelőzés a legjobb gyógymód. Étkezzünk egészségesen, mozogjunk rendszeresen és töltsünk elegendő időt alvással is annak érdekében, hogy szervezetünk ellenállóképessége megfelelő legyen.
 • Ne feledkezzünk meg az olyan több évszázad óta bevált természetes immunerősítőkről sem, mint a fokhagyma vagy a fahéj.
 • Ha viszont mégis megbetegedtünk, akkor maradjunk otthon hogy ne fertőzzünk meg másokat, kúráljuk magunkat és tegyük meg azokat az óvintézkedéseket, amelyek segítségével a betegség alatt is kontroll alatt tarthatjuk vércukorszintünket (lásd: Betegnek lenni cukorbetegen című írásunkat).

Az inzulinra is ható időjárás

Az inzulint használók számára akár természetes is lehet, hogy azt a hűtőszekrényben tárolják. Az inzulinnal kapcsolatban azonban nem az a probléma, ha kint felejtjük, hanem az, ha szélsőséges – túl magas vagy túl alacsony – hőmérsékletnek tesszük ki.

Az inzulint mindig biztonságos, stabil környezetben tartsuk, ahol szélsőséges változások nem érhetik.

Lehetséges, hogy időnként ennek érdekében szükséges egy hűtőtáska, mert az inzulin hideg hőmérsékleten történő tárolása hosszabb időn át teszi lehetővé hatékony felhasználását. De megfagynia nem szabad és ne felejtsük el, hogy a hideg inzulin beadása fájdalmas lehet, ezért befecskendezés előtt tarsuk szobahőmérsékleten.

Jelentős környezetváltozás

Mire számítsunk, ha jelentős környezetváltozásnak vagyunk kitéve?

Hozzávetőlegesen két hét szükséges ahhoz, hogy a vörösvérsejtek változása igazodjon a nagyobb magasságokhoz, ezért például egy sokkal magasabban fekvő területen való síelés alkalmával nem szabad megijedni, ha az első napokban a szokásostól eltérő vércukorszinteket mutat a mérőkészülék.

 • Mindenképpen ügyelni kell arra, hogy se a mérő, se az inzulinpumpa ne legyen kitéve szélsőséges hőmérséklet-ingadozásnak.
 • Az inzulin is szobahőmérsékletű legyen, ezért ne tegyük fűtőtest közelébe.
 • Vércukorszint mérés előtt kezeink ne legyenek hidegek, és a megfelelő vérkeringés biztosítása érdekében dörzsöljük össze őket, mert csak így mérhetünk valós értéket.
 • Az időeltolódás szervezetünket is próbára teszi, és előfordulhat, hogy változtatnunk kell némely rutinfeladatunkon (pl. étkezési idő, gyakoribb mérés, stb.).
 • Utazás cukorbetegen című írásunkból további hasznos tanácsokat olvashat.

Túlságosan hideg van a testedzéshez

Télen sokszor előfordul, hogy túl hideg van, de ez nem jelenti azt, hogy abba kell hagynunk a testmozgást. Egyszerűen keressünk más lehetőségeket!

 • Menjünk fel-le néhányszor házunk lépcsőin, ami sokkal jobb testedzés, mint a szobakerékpározás.
 • Mindenkinek vannak ezer éves torna/aerobic videokazettái valahol eldugva a polcon, hát keressük meg, és “izzadjunk” újra egyet a régi sztárokkal.
 • Takarítsuk ki az otthonunkat, hiszen a háztartási munka egyaránt igényel hajlítást, emelést, nyújtást (és persze ne felejtsünk el közben néhányszor lépcsőzni is!)

Észrevétlen plusz kilók

A téli álmot alvó medvékhez hasonlóan mi emberek is hajlamosak vagyunk arra, hogy hideg időben lelassuljunk és felhalmozzunk. Sokszor nem is tudatosan eszünk többet télen, ezért fontos, hogy alaposan és már előre átgondoljuk étkezésünket. Mikre figyeljünk?

 • Semmiképpen ne fosszuk meg magunkat kedvenc ételünktől vagy süteményünktől még akkor sem, ha túl magas a szénhidráttartalma. Csökkentsük az adagot és illesszük diétánkba. Ne feledjük: Jóból mindig keveset adnak!
 • Főétkezéseknél (ha nincs vesebetegségünk) fehérjedús ételekkel – pulyka- és marhahús, halak – valamint keményítőt nem tartalmazó zöldségfélékkel töltsük meg tányérunkat, és a magas szénhidráttartalmú köreteknek csak kevés helyet hagyjunk. Ne felejtsük el, hogy figyelnünk kell a különböző mártások, szószok mennyiségére is, mivel a legtöbb tartalmaz cukrot!
 • Éhségünket mozgással is kontrollálhatjuk. Ellensúlyozzuk az extra kalóriát, és sétáljunk többet a szokásosnál, így vércukorszintünk is kedvezőbb értéket mutat majd. Egy lépésszámláló segítségével saját magunkkal is versenyezhetünk, ha minden nap néhány lépéssel többet teszünk meg.

Depresszió

Általánosságban elmondható, hogy a depresszió a cukorbetegség nagyon gyakori velejárója. A rövidebb, szürke napok, a különböző társas érintkezések hiánya miatt télen a depressziós állapot szinte magától értetődő. A depresszió tüneteit gyakran nem könnyű felismerni, és így nem is kezelhető ez az állapot. Azonban vannak egyértelmű tünetek, amelyekre nagyon oda kell figyelni:

 • állandósult szomorúság, nyugtalanság vagy “üresség” érzés;
 • reménytelenség vagy pesszimizmus érzése;
 • bűntudat, reménytelenség, kétségbeesés;
 • az addig kedvelt tevékenységek (ideértve a szexualitást is), hobbik iránti érdektelenség;
 • kedvtelenség, lelassultság;
 • zavar a koncentrációban, emlékezőképességben, döntéshozatalban;
 • álmatlanság, hajnali ébredés vagy túlságos aluszékonyság;
 • változás az éhségérzetben és/vagy testsúlyban;
 • halállal, öngyilkossággal kapcsolatos, gondolatok, öngyilkossági kísérlet;
 • nyugtalanság, ingerlékenység.