Kategóriák
Életmód

A balzsamkörte megelőzi a cukorbetegséget!

A keserű uborkaként is ismert balzsamkörte gazdag vasban, béta-karotinban és káliumban. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy enyhíti a székrekedést és segíti a vérkeringést, ezáltal pedig fogyást idéz elő a testben. 

A balzsamkörte és a cukorbetegség

A kínai étrend

A keleti orvostudomány már hosszú ideje hangsúlyozza, hogy a betegségeket az egészséges étrenddel lehet megelőzni. A diétázásnak nincsenek káros mellékhatásai, mint ahogy azt a nyugati orvostudomány hirdeti. Ha egészséges ételeket vezetünk be az étrendünkbe, könnyebb lesz megelőznöd és megállítanod a betegségeket, komoly orvosi beavatkozások nélkül. A balzsamkörte, az egyik ilyen hasznos növény a kínai étrendben.

A balzsamkörte hasznossága

A keserű uborkaként is ismert balzsamkörte gazdag vasban, béta-karotinban és káliumban. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy enyhíti a székrekedést és segíti a vérkeringést, ezáltal pedig fogyást idéz elő a testben. A Fülöp-szigetek egészségügyi osztálya, a balzsamkörtét étrend kiegészítőnek ajánlja. A laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy megakadályozza a HIV vírus terjedését.

A balzsamkörte és a cukorbetegség
Mindezek mellett, a legrégebbről ismert jótékony hatása a cukorbetegséggel köthető össze. A kínai orvosi feljegyzésekből már régen kiderült, hogy olyan tulajdonságai vannak, amelyek megelőzik a cukorbetegséget. A manapság elterjedt cukorbetegség tüneteihez kapcsolódó feljegyzések szerint, a balzsamkörte enyhíti a szomjat és tisztítja a látást.

Japán és thaiföldi egyetemek kutatásai szerint, a balzsamkörte lecsökkenti a vércukorszintet akár 25%-al is. Mivel napjainkban a cukorbetegség egyre jobban terjed, a balzsamkörte bevezetése az étrendbe egy jó és olcsó megoldás a vércukorszint csökkentésére és a cukorbetegség megelőzésére.

A balzsamkörte bevezetése az étrendbe

A balzsamkörtének elég fura íze van. Ahogy a nevéből is következtethetünk (keserű uborka) keserű íze van. Viszont sok kínai recept van, amely egy kellemes ételt varázsol ebből a növényből. Levesekbe teszik, hal és pecsenye közötti előételként tálalják, és sokszor megtöltik vagy salátákba teszik. A keserűsége kiemeli a fűszerek ízét. Nyáron egy nagyon felfrissítő ételnek bizonyul.

Egészséges-étrend-balzsamkörtével

Egészséges étrend balzsamkörtével

Hol kaphatunk balzsamkörtét, és hogyan készíthetjük el? A legtöbb ázsiai zöldségpiacon kapható a balzsamkörte. Egy barázdált uborkához hasonlít, és akkor a legfinomabb, ha világoszöld színe van. Az elkészítése egyszerű, csak vágjuk ketté, kaparjuk ki a rostos belsejét és a magvait. Nyersen vagy főve ehető. Minél többet fő, annál jobban eltűnik a keserű íze, de amint tudjuk, a növények, ha sokat főnek elveszítik a tápértéküket.


Megjegyzés:
Ha diétázni akarunk, ezt mérsékelten kell tennünk. Az alacsony vércukor szintűeknek és a terhes nőknek nem kellene balzsamkörte levet inniuk vagy túl sokat enniük belőle.

Forrás: edenkert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük