Kategóriák
Desszert Receptek

Lekvár cukorbetegeknek

Néhány hete kaptunk egy kedves levelet egy olvasónktól, aki tanácsot kért tőlünk, hogy cukorbetegként hogyan tehetne el gyümölcsöt, hogyan főzhetne lekvárt. Hát persze, hiszen érik a sárgabarack, a meggy, a málna… Hogy maradhatna ki bárki a lekvárfőzés örömeiből?!

Nyakunkon a lekvár-szezon!

Mivel a hagyományos receptek gyakran éppen annyi cukrot javasolnak, mint amennyi gyümölcsöt, ez a cukorbetegek számára biztosan méreg! Sok cukorbeteg szenved attól, hogynem akar lemondani a kedvenc ételeiről, de nem tudja elképzelni, hogyan tudná ezeket élettanilag kedvezőbb, mégis nagyon hasonló receptek alapján elkészített ételekkel pótolni. A cukorbetegség jelenleg közel 1 millió embert érint hazánkban. És nem túlzunk, ha ezt többszörösére felszorozzuk, hiszen egy cukorbeteg étkezése radikálisan más főzési szokásokat igényel, mely az egész családját érinti. Ha cukorbeteg van a családban, biztosan nem érdemes például hagyományos módon lekvárfőzni, hiszen abból az érintett semmit nem ehetne.

A megoldás a nyírfacukor, mely a cukorral szemben alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet. A nyírfacukor nem hizlal, nem savasítja a szervezetet, antibakteriális hatású, segíti az emésztést, nem rontja a fogakat, így cukorbetegek, fogyókúrázók, terhességi diabéteszben szenvedők egyaránt használhatják.

Praktikus információ a szénhidrát-számoláshoz: 100 g nyírfacukor 50 g szénhidrátot jelent.

Cukorbeteg diétába beilleszthető receptek

Eperlekvár recept nyírfacukorral

Hozzávalók:

 • 1 kg mézédes eper
 • 10 dkg nyírfacukor

Elkészítés: Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, a szár helyét kivágjuk, a hibás szemeket nem használjuk fel. Egy kis vízzel és a nyírfacukorral feltesszük főni az epret. Megvárjuk, amíg felforr a lekvár, és az első rotyogás után azonnal levesszük a tűzhelyről az edényt. Üvegbe töltjük, egy ujjnyi helyet hagyunk az üveg szájától, az üveget a tetővel légmentesen lezárjuk, és a fejtetőre állítós módszerrel biztosítjuk, hogy a nyírfacukros eperlekvár ne kezdjen el hamar oxidálódni.

Málnadzsem recept nyírfacukorral

Hozzávalók:

 • 1 kg málna
 • 10 dkg nyírfacukor
 • kevés zseléfix, dzsemfix

Elkészítés: Csak hibátlan málnával dolgozzunk, sehol nem lehet egy kicsi penész sem, különben megromlik az egész lekvár. A málnát kevés vízzel, a 10 dkg nyírfacukorral és egy kis dzsemfix-szel tegyünk fel főni. Legfeljebb 10 percig főzzük, és a vákuumos módszerrel zárjuk üvegbe. A dzsemfix tartalmaz valamennyi tartósítószert, így emellett további tartósításra nincsen szükség.

Szederlekvár recept nyírfacukorral

Hozzávalók:

 • 1 kg feketeszeder
 • 25 dkg nyírfacukor

Elkészítés: A szedret megmossuk, lecsöpögtetjük, a hibás szemeket nem használjuk fel. Egy kis vízzel és a nyírfacukorral feltesszük főni. Megvárjuk, amíg felforr a lekvár, és az első rotyogás után azonnal levesszük a tűzhelyről az edényt. Üvegbe töltjük, egy ujjnyi helyet hagyunk az üveg szájától, az üveget a tetővel légmentesen lezárjuk, és a fejtetőre állítós módszerrel biztosítjuk, hogy a nyírfacukros szederlekvár ne kezdjen el hamar oxidálódni.

Meggylekvár recept nyírfacukorral

Hozzávalók:

 • 1 kg érett édes meggy
 • 15 dkg nyírfacukor
 • 2 szem feketebors
 • 1 darabka fahéj

Elkészítés: A megmosott, tiszta, hibátlan falú edényben a meggyet annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi épp hogy ellepi a gyümölcsöt. Beleszórjuk a nyírfacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön rotyogásig fűzzük. Kivesszük a fahéjdarabkát és a borsszemeket, ne keseredjen meg a nyírfacukros lekvár. Tiszta, kifőzött, előmelegített üvegekbe töltjük a kész lekvárt, úgy, hogy egy ujjnyi hely maradjon az üveg szájától, rázárjuk a szintén kifőzött, tiszta, száraz fedelet, majd hirtelen megfordítjuk az üvegeket, hogy vákuum keletkezzen, ezután visszafordítjuk. Felbontás nélkül hűvös, száraz helyen akár egy évig eláll, felbontás után viszont pár napon belül fogyasszuk el.

Tipp: érdemes kicsi, 2 dl-es üvegekbe tenni, hogy ha felbontjuk, ne vesszen kárba, amit nem eszünk meg. (Egyféle aprósüteményhez elég lehet egy üveg nyírfacukros meggylekvár.)

Szilvalekvár recept

Hozzávalók:

 • 1 kg érett, hibátlan, édes szilva
 • A szilvához kilogrammonként 12 dkg nyírfacukor
 • 4-5 szem szegfűszeg
 • 4-5 szem szegfűbors

Elkészítés: A gyümölcsöt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kimagozzuk. Annyi vízzel, amennyi épphogy ellepi, és a cukorral, fűszerekkel sűrűre főzzük. Tiszta, csírátlanított, előmelegített üvegekbe töltjük, úgy, hogy ne legyen teljesen tele, azonnal ugyancsak tiszta fedőt csavarunk rá és fejjel lefelé fordítjuk, hogy vákuum képződjön. Felbontás után hűtőben tároljuk, és pár napon belül fogyasszuk el.

Forrás: vitaminsziget.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük