Kategóriák
Hírek

Rontja a cukor a memóriát?

Előfordul, hogy nem jutnak eszedbe a nevek? Belépsz egy szobába, és nem tudod, miért is mentél oda? Elfelejtesz egy szót a mondat közepén? Idősebb korban ezek az események egyre gyakrabban következhetnek be, és sokan azt hiszik, hogy ezek az Alzheimer-kór jelei. Pedig az esetek többségében csupán az öregedéssel együtt járó természetes emlékezetgyengülésről van szó.

Annak ellenére azonban, hogy ezek a kognitív változások természetesek, a kognitív hanyatlás nem elkerülhetetlen. A jó hír az, hogy a hanyatlás hátterében álló agyi változások többségét egészséges életmóddal meg lehet előzni. Az egyik legfontosabb információ pedig az, hogy a magas vércukorszint hozzájárul a kognitív hanyatláshoz.

Régóta tudjuk, hogy a rövid távú memória zavarai a hippokampusz nevű agyi rész egyik területének csökkent vérellátásával függ össze. A Columbia Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói nemrég azt is kimutatták, hogy a hippokampusz csökkent vérátáramlása a megnövekedett vércukorszintnek tudható be. A szakértők szerint a hatás már akkor is érzékelhető, ha a vércukor szintje csak enyhén magas. Ez a felfedezés megmagyarázza az öregedéssel járó kognitív hanyatlást is, mivel a vércukor szabályozásának képessége a kor előrehaladtával romlik.

kep (50)

Mit tehetünk azonban a vércukorszint egyensúlyban tartása, a cukoréhség leküzdése és kognitív képességeink megőrzése érdekében? Íme, néhány jó tanács:

Csökkentsük minimálisra a cukorbevitelünket, főként a finomított szénhidrátok fogyasztását, amelyeket a szervezet gyorsan cukorrá alakít át. Kerüljük a feldolgozott szénhidrátokat, például a süteményeket és kekszeket.

Fogyasszunk egészséges szénhidrátokat fehérjével, amelyek még inkább elősegítik a vércukorszint szabályozását.

Fogyasszunk egészséges zsírokat, például omega-3 zsírsavakat, amelyek szintén segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Végezzünk rendszeres aerob testmozgást. Ezzel növelhetjük a legjobban az inzulinérzékenységet és fokozhatjuk az egészséges glükózanyagcserét.

Ügyeljünk az egészséges vércukorszintre. Ha idősebb korban felfelé mozdul, beszéljünk orvosunkkal a szinten tartás megfelelő stratégiáiról. Egészséges életmóddal megelőzhetjük a 2-es típusú diabéteszt és ennek előjelét, az inzulinrezisztenciát.

Megfelelő stresszkezelés. A hosszan tartó, szélsőséges stressz károsíthatja a hippokampusz működését. Lassú légzőgyakorlatokkal és meditációval megnyugtathatjuk elménket, ellazíthatjuk a testünket, és csökkenthetjük a stressz káros hatásait.

Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük