Kategóriák
Életmód

3 konyhai tipp a cukorbetegség megelőzésére

A cukorbetegséget néhány egyszerű étkezési szabály betartásával jó eséllyel megelőzhetjük.

Azoknál, akiknél inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak, fontos, hogy a rendszeres testmozgás mellett a táplálkozásukra is odafigyeljenek, hiszen legtöbbször a nem megfelelő ételek túlzott fogyasztása vezet ehhez az állapothoz, melytől már csak pár lépés a cukorbetegség.

kep (115)

Teljes kiőrlésű gabona

Az inzulinrezisztencia diétájának alapja az, hogy meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell fogyasztani, amit általában 5 részre javasolt elosztani: reggeli-tízórai-ebéd-uzsonna-vacsora, és 30-20-50-20-40 grammokra érdemes szétválasztani.
Általánosságban elmondható, hogy a túl sok szénhidrát fogyasztása nem javasolt, viszont ha nagyon megkívánjuk, akkor arra ügyeljünk, hogy a fehér lisztből készült ételeket kerüljük, és inkább a teljes kiőrlésű gabonákat helyezzük előtérbe. Amennyiben ételeinket otthon készítjük el, ajánlott az élesztőt is mellőzni az ételekből.
Itt érdemes megemlíteni az ételek glikémiás indexét (GI) is, amely azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerből milyen gyorsan szívódik fel a szénhidrát a szervezetben. (Ha alacsony az érték, akkor lassan, ha magas, akkor gyorsan). Fontos tudni, hogy a magas GI-s ételek hirtelen megemelik az inzulin- és a vércukorszintet, így inkább az alacsonyt (0–55 GI) válasszuk.
Nem mindegy tehát, hogy a szénhidrátok közül gyors vagy lassú felszívódásút (vagyis magas vagy alacsony glikémiás indexűt) eszünk-e, és az sem, hogy mikor, hiszen ügyelni kell arra, hogy reggelire a fele gyors, fele pedig lassú felszívódású legyen.

Kerüljük a vörös húsokat

A vörös hús kalória és zsír szempontjából nem a legjobb választás, hiszen fokozza az érelmeszesedést, valamint növeli a koleszterinszintet. Helyette fogyasszunk inkább csirkét, halat és tengeri herkentyűket.

Cukor

Aminek a legfontosabb lenne lecsökkenteni a mennyiségét, az a cukor, hiszen mind az inzulinrezisztencia, mind a cukorbetegség kialakulása nagyban függ a cukor túlzott fogyasztásától. A legjobb az lenne, ha mindennek, amit megveszünk, megnéznénk a cukortartalmát, és csak azt vásárolnánk meg, amiben csakis minimális mennyiségben található meg. Persze az étrendből teljesen kiiktatni a cukrot nem lehet, ám nagyban hozzájárulna az egészségünkhöz, ha édesítéshez például nyírfacukrot, illetve a steviát használnánk.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük