Kategóriák
Csirke Receptek

5 nagyon finom recept cukorbetegeknek

Ha cukorbeteg vagy, az orvos által előírt kezelés mellett étkezésedre is ügyelned kell. Segítségül adunk néhány finom receptet.

Ha cukorbetegséget diagnosztizáltak, akkor az orvos írja elő, hogy milyen kezelésre van szükséged, például kell-e gyógyszereket szedned, illetve inzulininjekcióra van-e szükséged.

De ezek önmagukban nem elegendőek, mindenképpen tudatos és igen fegyelmezett táplálkozási szokás kialakítása szükséges.

kep (114)

A cél kettős: egyrészt a kilók ellen kell küzdeni, másrészt a szénhidrátok bevitelének mennyiségére és minőségére kell ügyelni. Ez az új étrend kezdetben fokozottabb odafigyelést igényel, de valójában nem nagyon különleges. A családod nyugodtan együtt falatozhat veled, hiszen ami neked kezelés, az nekik megelőzés! Kivételt csak a cukor, méz, szőlőcukor és az ezeket tartalmazó termékek jelentenek, mert ezeket tilos fogyasztanod. Segítségül most megismerkedhetsz néhány hétköznapi, ám cukorbetegre szabott remek recepttel.

Krumplileves magyarosan

Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 3 erőleveskocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg házi tarhonya
  • 1/4 csomó petrezselyemzöld
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 db piros paprika
  • 2 dkg előhűtött vajastészta

Elkészítés:
A megmosott-megpucolt krumplit vágd kockákra, és tedd fel főni az erőlevesben, szórd meg egy kis ételízesítővel. Amikor a krumpli félig megpuhult, add hozzá a tarhonyát, a kis kockákra vágott paprikát és az áttört fokhagymagerezdeket. Amikor már minden megpuhult, készíts világosbarna rántást – fűszerezd finomra vágott vöröshagymával, összevágott petrezselyemmel. Rántsd be a levest, forrald fel újra, majd ízesítsd simára kevert tejföllel.
A vajastésztát nyújtsd vékonyra, és kicsivel nagyobb köröket szaggass belőle, mint amilyen a csésze szája, amelybe a leves kerül. Takard be a tésztalapokkal a csészéket, kend be őket felvert tojással, majd forró sütőben süsd aranysárgára.

Angyalok pecsenyéje

Hozzávalók: 

  • 1 kg marhacomb
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg sűrített paradicsom
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 dkg liszt
  • 1/2 liter húsleves (kockából)
  • morzsolt kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl étolaj

Elkészítés:
Mosd meg a húst, sózd-borsozd meg alaposan, majd hirtelen pirítsd meg olajban mindkét oldalát. Ha ezzel megvagy, tedd át egy lábosba. A sütésből maradt olajban pirítsd meg a felkarikázott vöröshagymát, sárgarépát, az összetört fokhagymát, és add hozzá a fűszereket, a lisztet és a sűrített paradicsomot. Pirítsd tovább, majd öntsd fel egy kis húslevessel és a borral. Forrald fel, és az egészet öntsd a lábosban várakozó marhára. Fedő alatt párold 2-3 órán keresztül. Miután megpuhult, szedd ki belőle a húst, a mártást szűrd át, forrald jó sűrűre.
Tálaláskor szeleteld fel a húst, a mártást pedig öntsd alá, vagy add hozzá külön mártásos csészében. Főtt burgonya, makaróni vagy grízgombóc illik hozzá. Szép, ünnepi étel!

Kefires karaj

Hozzávalók:

  • 12 dkg csont nélküli sertéskaraj
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 dl sovány kefir
  • 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors, szerecsendió, vágott zöld petrezselyem

Elkészítés:
A jó alaposan kivert, befűszerezett karajszeleteket dobd az olajra, egy serpenyőbe. Süsd át mindkét oldalát, majd önts alá egy kevés vizet, és párold, amíg egészen puha nem lesz. Keverd ki a lisztet a kefirrel, tedd hozzá a petrezselymet, és öntsd a párolt húsra, adj hozzá egy pici vizet, és forrald össze az egészet.

Csőben sült kelkáposzta

Hozzávalók:

  • 35 dkg kelkáposzta
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál liszt
  • 1 kávéskanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál búzakorpa
  • 2 dkg reszelt trappista sajt
  • Fűszerek: só, őrölt bors, kömény

Elkészítés:
A kelkáposztát vágd széles metéltekre, öntsd le forró, fűszerezett vízzel. Kb. 10 percig hagyd állni a forró vízben. Ha elkészült, alaposan szűrd le. A tepsit kend ki olajjal, szórd meg a búzakorpával elkevert zsemlemorzsával. Add hozzá a kelkáposztát. Ezután a tejet öntsd az olajon zsemleszínűre pirított, őrölt köménnyel ízesített, sózott liszthez. Forrald fel őket együtt, majd add hozzájuk a reszelt sajtot. Öntsd nyakon a masszával a kelkáposztát, és meleg sütőben süsd, amíg barátságos színe nem lesz.

Gyümölcssaláta túrókrémmel

Hozzávalók a salátához:

  • 2 narancs
  • 2 kivi
  • 2 banán
  • 1 alma
  • 1 nektarin
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál édesítőpor
  • A túrókrémhez:
  • 40 dkg félzsíros tehéntúró
  • 2 dl kefir
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál édesítőpor
  • 3 dkg pörkölt, vágott mandula

Elkészítés:
A narancsot szabadítsd meg a héjától és a fehér hártyától. A kivit és a banánt szeleteld föl, a nektarint és az almát előbb vágd negyedekre, majd magozd ki, és szeleteld fel. A gyümölcsöket tedd egy nagy tálba, és locsold meg a citromlével. Hintsd meg az édesítőporral, és keverd kissé össze. Tedd a hűtőbe, míg a krém elkészül.
A túrókrémhez keverd pépesre az összes hozzávalót, ízesítsd ízlés szerint édesítővel.
A tálaláskor oszd szét a gyümölcssalátát tálkákra, a tetejükre halmozz túrókrémet, majd szórd meg őket mandulával.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük