Kategóriák
Hírek

Cukorbetegség: a pajzsmirigyproblémákkal is számolni kell?

Az 1-es típusú cukorbetegekre az autoimmun pajzsmirigy-rendellenesség magasabb kockázata leselkedhet.

kep (71)

Az eltérő becslések ellenére az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében a pajzsmirigy túl- illetve alulműködésének aránya akár 30 százalék is lehet – állítja Dr. Betul Hatipoglu, az ohiói Cleveland Klinika endokrinológusa. Érdekes módon ez az arány a nők körében a legmagasabb, függetlenül attól, hogy szenvednek-e cukorbetegségben. A kutató szerint a nőkre a pajzsmirigybetegség nyolcszor nagyobb kockázata leselkedik.

“Minden betegemnek azt szoktam mondani, hogy a pajzsmirigybetegség és az 1-es típusú cukorbetegség testvérbetegségek, olyanok, mint egy fa ágai” – magyarázta Hatipoglu. “Mindegyik különböző, de a gyökerük ugyanaz. Ez a gyökér pedig az autoimmunitás, amikor az immunrendszer a saját egészséges endokrin testrészeinket támadja meg.” A szakértő azt is hozzátette, hogy az autoimmun betegségek gyakran öröklődnek családon belül: a nagyszülő például pajzsmirigybetegségben, utódja pedig 1-es típusú diabéteszben szenved. 1-es típusú diabétesz akkor következik be, amikor az immunrendszer tévesen megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Elegendő inzulin nélkül a vércukorszint az egekbe emelkedhet, ami súlyos szövődményekhez, vagy akár halálhoz is vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegeknek ezért inzulininjekcióval vagy inzulinpumpával kell pótolniuk a hiányzó inzulint.

A kisméretű pajzsmirigy termeli a pajzsmirigyhormont, amely a szervezet anyagcseréjében játszik különféle szerepeket. Az esetek többségében az 1-es típusú cukorbetegekben pajzsmirigy alul működés, körülbelül 10 százalék esetében azonban pajzsmirigy-túlműködés alakul ki. Hatipoglu szerint az emberekben általában az 1-es típusú diabétesz alakul ki, majd valamikor később jelentkezik a pajzsmirigybetegség. Mivel azonban egyre több embert diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel a 30-as, 40-es illetve 50-es éveikben, lehetséges, hogy ilyenkor a pajzsmirigybetegség alakul ki először.

A kezeletlen pajzsmirigybetegség befolyásolhatja a vércukorszintet az 1-es típusú cukorbetegekben. “Ha valaki nehezen tudja kontrollálni a vércukorszintjét, pajzsmirigy-rendellenességről lehet szó” – véli Hatipoglu. “Az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált betegek gyakran mindent megtesznek vércukorszintjük szabályozása érdekében, de ha pajzsmirigy alulműködésben is szenvednek, gyakran tapasztalhatnak megmagyarázhatatlan alacsony vércukorszinteket. Ha pedig pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, megmagyarázhatatlan magas vércukorszintek jelentkezhetnek.”Az embereknek tudatában kell lenniük azzal, hogy ha az egyik betegségben szenvednek, a másik kockázatának is ki lehetnek téve. Ráadásul a tünetek nem mindig egyértelműek. Ha valaki például gyakran kimerült, azt hiheti, hogy a diabétesz az oka, és nem veszi észre, hogy valójában a pajzsmirigybetegség tüneteit hagyja figyelmen kívül.
Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük