Kategóriák
Hírek

Látásunkat és végtagjainkat is elveszthetjük

A diabétesz ma Magyarországon népbetegség: 800 ezer gyógyszeres kezelés alatt álló betegről tudunk, és valószínűsíthető, hogy ugyanekkora a kezeletlen cukorbetegek aránya.

Ez a kezdetben fájdalommentes kór felelős a látás vagy a végtagok elvesztéséért, valamint sok esetben a korai halálért. Azért, hogy minél többen értesüljenek a betegség kockázatairól, a szűrővizsgálatok elérhetőségéről, a már kialakult diabétesz esetén a teendőkről, illetve a korszerű gyógymódokról az “Alapítvány a Cukorbetegekért” – összhangban a Nemzetközi Diabétesz Szövetség felhívásával – betegoktató programot indított.
A Diabetes betegtájékoztató lap és az Alapítvány a Cukorbetegekért immár negyedszer rendezi meg Civil Fórumát – idén május 4-én, a Fonó Budai Zeneházban.A fórum témáiból: a cukorbeteggel kapcsolatos jogi szabályok és lehetőségek, a hipoglikémia megelőzése és kezelése, a cukorbeteg férfi speciális problémái, inzulinkezelés 2-es típusú cukorbetegségben, sport és cukorbetegség, gyakorlati tanácsok a diabetesesláb ápolására. Kiemelt téma a betegekre vonatkozó jogi szabályok részletes ismertetése: tudnivalók a jogosítványról, az adókedvezményről, az inzulinanalógok rendelhetőségéről. A helyszínen ingyenes szűrővizsgálatok is várják az érdeklődőket.

Vércukornapló

A rendezvényen adják át a Lang Gusztáv-díjat, melyet az Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriuma évente egy olyan Magyarországon élő és tevékenykedő magánszemélynek és egy civil szervezetnek adományoz, mely a cukorbetegek közösségének megteremtésében és működtetésében, a diabétesszel élők oktatásában, életminőségének javításában kiemelkedő eredményt ért el. Az alapító a díjjal a 2008-ban elhunyt Lang Gusztávnak kíván emléket állítani, aki a veszprémi és az országos cukorbeteg-mozgalom kiemelkedő személyisége volt.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük