A nyár egyik legnagyszerűbb élménye: érnek a gyümölcsök! Sokan nem tudnak ennek felhőtlenül örülni, mert az édes, lédús termések fogyasztása csak korlátozott mértékben lehetséges számukra. A cukorbetegek ebbe a csoportba tartoznak.
A cukorbetegeknek szigorú, de egyáltalán nem betarthatatlan étrendet kell követniük, ami tulajdonképpen megegyezik az egészségtudatos táplálkozással. A 2-es típusú cukorbetegséghez sokszor az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly vezet. A megfelelő étrendben – cukorbetegeknek és nem cukorbetegeknek egyaránt – friss gyümölcsnek, zöldségnek, teljes kiőrlésű termékeknek, rizsnek, tésztának, valamint zsírszegény, tejtermékeknek, sovány húsoknak, halaknak, olajos magvaknak is helyet kell kapniuk. A kulcsszó a mértékletesség és a változatos alapanyagok használata a konyhában.
- minimális mennyiségben fogyaszthatók a magasabb cukortartalmú gyümölcsök: banán, szőlő, füge
- közepes mennyiségben fogyaszthatók: cseresznye, meggy, sárgabarack, sárgadinnye
- nagyobb mennyiségben fogyaszthatók: görögdinnye, málna, eper, áfonya, alma, körte
A napi mennyiség meghatározása viszont egyénenként változó, ebben kérjék dietetikus szakértők véleményét. A fent említett gyümölcsöket ne egyszerre, hanem napi 3-4 adagra elosztva fogyasszák, az egyéb szénhidráttartalmú élelmiszerek kiegészítésére.