Kategóriák
Életmód Hírek

Gyümölcsfogyasztás cukorbetegen

A nyár egyik legnagyszerűbb élménye: érnek a gyümölcsök! Sokan nem tudnak ennek felhőtlenül örülni, mert az édes, lédús termések fogyasztása csak korlátozott mértékben lehetséges számukra. A cukorbetegek ebbe a csoportba tartoznak.

A cukorbetegeknek szigorú, de egyáltalán nem betarthatatlan étrendet kell követniük, ami tulajdonképpen megegyezik az egészségtudatos táplálkozással. A 2-es típusú cukorbetegséghez sokszor az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly vezet. A megfelelő étrendben – cukorbetegeknek és nem cukorbetegeknek egyaránt – friss gyümölcsnek, zöldségnek, teljes kiőrlésű termékeknek, rizsnek, tésztának, valamint zsírszegény, tejtermékeknek, sovány húsoknak, halaknak, olajos magvaknak is helyet kell kapniuk. A kulcsszó a mértékletesség és a változatos alapanyagok használata a konyhában.

Természetes cukrok
A tudatos táplálkozás egyik fontos pillére, hogy a táplálékokat a lehető legkevésbé feldolgozott, és a lehető legtermészetesebb formában juttassuk a szervezetbe. Így a cukrok közül is a természetes fajtákat érdemes választani, így a laktózt vagy tejcukrot, ami megtalálható például a sovány tejtermékekben, valamint a fruktózt, glükózt, szacharózt, melyek megtalálhatók többek között a gyümölcsökben is. A boltokban kapható diétás termékek is az utóbbi cukorfajtákat tartalmazzák, de érdemes ezeket inkább természetes formában a szervezetbe juttatni. A cukrok a szénhidrátok csoportjába tartoznak, melyek a legfőbb energiát szolgáltatják, ám a cukorbetegeknek éppen ezzel kell óvatosan bánniuk, és odafigyelni a megfelelő mennyiségekre.
Gyümölcsök mértékkel
Tehát a gyümölcsök fogyasztása a cukorbetegek számára sem tiltott. Persze a már említett mértékletesség és körültekintés itt is fontos.

  • minimális mennyiségben fogyaszthatók a magasabb cukortartalmú gyümölcsök: banán, szőlő, füge
  • közepes mennyiségben fogyaszthatók: cseresznye, meggy, sárgabarack, sárgadinnye
  • nagyobb mennyiségben fogyaszthatók: görögdinnye, málna, eper, áfonya, alma, körte

A napi mennyiség meghatározása viszont egyénenként változó, ebben kérjék dietetikus szakértők véleményét. A fent említett gyümölcsöket ne egyszerre, hanem napi 3-4 adagra elosztva fogyasszák, az egyéb szénhidráttartalmú élelmiszerek kiegészítésére.

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük