Kategóriák
Életmód

Cukorbetegség és megfázás

A cukorbetegek mindennapjai eleve bonyolultak, hát még akkor, ha valamilyen betegség ledönti őket a lábukról. Fertőzés esetén károsodik az inzulin hatása a szervezetben, így a cukorbetegek inzulinelválasztást segítő vagy azt pótló gyógyszereinek hatása elégtelen lehet a kívánatos vércukorszint fenntartásában. Egészséges szervezetben a hasnyálmirigy képes pótolni a megnövekedett inzulinigényt, a szükséges inzulinelválasztást, cukorbetegekben viszont hozzáadott gyógyszerek vagy terápiaváltás válhatnak szükségessé.

A kezeletlen magas vércukorszint olyan szövődményeket is okozhat, mint a ketoacidózis vagy a diabéteszes hyperosmolaris szindróma, amelyek akár végzetes diabéteszes kómához vezethetnek, éppen ezért tanácsos óvatosnak lenni megfázásos időszakban.

kep (109)

Mikor forduljon orvoshoz a cukorbeteg megfázás esetén?

  • Természetesen a gondos megelőzés ellenére is előfordulhat, hogy a diabéteszes megbetegszik. Ekkor érdemes felkeresnie az orvosát, mert könnyen lehet, hogy az addigi gyógyszeres kezelés dózisának módosítására, illetve akár átmenetileg inzulinkezelésre lehet szüksége. A már inzulinnal kezelt betegek esetében indokolt lehet a megszokott inzulindózis változtatása a szakorvos javaslata alapján.
  • Ügyeljünk arra, hogy megfelelő gyakorisággal, akár 3 óránként is ellenőrizzük a vércukorszintet, amivel nyomon követhetjük az anyagcsere változásait! Érdemes mind az étkezés előtt, mind az étkezés után egy vagy másfél órával megmérni a vércukorszintet. Amennyiben a korábbiakhoz képest szokatlanul magas, kiugró értéket mérünk, tájékoztassuk az orvosunkat, kérjünk tanácsot!
  • Ha a betegséghez hányás, hasmenés is társul, lehetséges, hogy változtatnunk kell az inzulinadagon, de az is lehet, hogy a tünetek már a ketoacidózisra hívják fel a figyelmet – tehát orvosi konzultáció ez esetben mindenképp szükséges!
  • A vizelet egyszerű, tesztcsíkos vizsgálata segíthet abban, hogy a vizeletben felszaporodó ketontesteket, magas vizeletcukor-koncentrációt mi is észlelhessük otthonunkban. A tesztcsík gyógyszertárban is kapható.
  • Ha megfázás, meghűlés és magas láz mellett mellkasi fájdalom, hasi fájdalom, hányás, nem szűnő fejfájás, esetleg bőrkiütés jelentkezik, vagy aluszékonyságot, látászavart, zavartságot észlel a beteg, illetve környezete, akkor mindenképpen érdemes felkeresni az orvost (akár ügyeletet, vagy a kezelőorvost). Ezek a tünetek már súlyosabb betegségre utalhatnak, mint az egyszerű, szokásos vírus okozta megfázás, ilyenkor más kórképek és szövődmények lehetőségére is gondolni kell.
  • Természetesen a súlyos állapotok kialakulásának megelőzése alapvető szempont, ezért a cukorbeteg gondozása során ezekről a kérdésekről akkor is lehet beszélni, ha éppen nincs aktuális betegség. Az ismeretek elsajátítása, a helyes megoldás például fertőzés esetére előre megbeszélhető a rendszeres vizitek alkalmával.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük