Kategóriák
Életmód

A 3 legnagyobb tévhit a cukorbeteg-diétáról

A cukorbetegek számára a gyógyszeres terápia mellett a speciális étkezés is fontos. Nem mindegy, hogyan tervezzük a diétánkat.

Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az ezekből adódó túlsúly kiváló táptalaj a cukorbetegség számára. Nem csoda, hogy napjainkban egyre többeknél – köztük sok fiatalnál – diagnosztizálják a diabéteszt, mely számtalan szövődménnyel jár. Kezelésében nagyon fontos a gyógyszeres terápia mellett a speciális diéta, melyet az illetőnek szigorúan be kell tartania. Hogy pontosan mi mindenre is kell ügyelnie egy cukorbetegnek, arról Varga Dórát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát kérdeztük.

kep (108)

Emelkedett vércukorszint

Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a táplálkozással bevitt cukor nem képes bejutni a sejtekbe, felhalmozódik a vérben, és minden étkezéssel tovább emelkedik a szintje. Ennek hátterében két dolog húzódhat meg: vagy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint (1-es típus), vagy a szervezet érzéketlenné válik iránta (2-es típus).
A cukorbetegség egy egyszerű cukorterheléses vizsgálattal megállapítható: az éhgyomri vércukorérték diabétesz esetén 7 mmol/l feletti, illetve 120 perccel a cukros folyadék elfogyasztása után a vércukor értéke meghaladja a 11,1 mmol/l-t.

Leggyakoribb tévhitek

Nem ehetnek édességet

Gyakori tévhit, miszerint a cukorbetegek egy életre kénytelenek száműzni az étrendjükből az édességeket, valójában a lényeg, hogy tudatosan kell bűnözniük. Az elfogyasztott nassolnivaló szénhidrát tartalmát számolva és a megfelelő alapanyagokat kiválasztva igenis lehet édességet fogyasztani. Például egy teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény, mely xilittel, eritrittel vagy steviával van édesítve, ideális választás lehet 1-1 kisétkezésre. Továbbá diabetikus termékeket is lehet néha vásárolni, de közülük kerülendők a gyümölcscukor (=fruktóz) és a fehér liszt alapúak. Fontos, hogy késztermékek vásárlásakor mindig olvassuk el az összetevőket, ne elégedjünk meg azzal, hogy egy termék diabetikus!

Tilos szénhidrát

Testünknek az összes tápanyagra szüksége van a normál működéshez, és ez alól a szénhidrát sem kivétel, még diabétesz esetén sem! Bár manapság egyre nagyobb divatnak örvend a szénhidrátszegény táplálkozás, minden cukorbeteget óva intek tőle – figyelmeztet Varga Dóra. A vércukorszint normalizálásának kulcsa, hogy minden étkezéskor meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell elfogyasztani. Ezenkívül megfelelően kell elosztani a gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátokat a nap folyamán, és megfelelő időközönként (2-4 óra) kell étkezni.

Cukormentes ételeket válogatás nélkül lehet enni

A cukorbeteg diéta nem csak a szénhidrátokról szól! Különösen a túlsúlyosaknak kell figyelniük a szénhidrátbevitel mellett az alacsony zsírbevitelre is. Így a boltok polcairól szalámi helyett inkább jó minőségű, sovány felvágott javasolt, rántott hús helyett párolt vagy alufóliában sült változat ajánlott. Számolni ugyan nem kell az elfogyasztott fehérjéket sem, de elegendő fehérjéhez jut a szervezetünk, ha csak a főétkezések tartalmaznak húst, tojást, tejterméket, a kisétkezésekkor pedig zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák kerülnek előtérbe.

Forrás: otvenentul.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük