Kategóriák
Hírek

Mennyi volt a születési súlyod? Ekkora esélyed van a cukorbetegségre

A diabétesz nagyrészt életmódbeli tényezőkön múlik, de a születési súly is befolyásolhatja.

Hazánkban jelenleg több mint 600 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, és szakemberek szerint nem elhanyagolható az inzulinrezisztenciával élők száma sem.

A Brown Egyetem legújabb kutatása szerint többek között a születési súly is előre jelezheti a betegség kialakulását.

SZAVAZZ!
Volt már cukorbetegség a családodban?
NemNem tudomIgen, több isEgyről tudok

Születési súly és cukorbetegség

Dr. Yan Song és dr. Simin Liu professzor 3000 vizsgálati alanyt vont be a kutatásba, amelynek során arra a megállapításra jutottak, hogy az alacsony születési súly gyakrabban jár együtt olyan anyagcsere-problémákkal, amelyeknél a szervezet glükóz feldolgozása zavart szenved.

A kettes típusú cukorbetegség lényege, hogy a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy a táplálkozás során bevitt cukrok beépülhessenek a sejtekbe.

Így a cukor a vérben marad, ami károsítja a szerveket, szöveteket.

2,24 kilogramm alatt

A kutatás eredményéből az derült ki, hogy a 6 font, vagyis 2,24 kilogramm alatti születési súllyal érkező babáknak több mint kétszer – 2,15-ször – nagyobb esélyük van a későbbiek során a kettes típusú cukorbetegség kialakulására, mint a 8 és 10 font – 3,63 és 4,54 kilogramm – születési súlyú újszülötteknek. A 6 és 8 fonttal – 2,72 és 3,63 kilogrammal – született babákhoz képest is 1,27-szer nagyobb kockázatnak vannak kitéve az alacsony születési súlyúak.

kep (130)

A cukorbetegség egyéb rizikófaktorai

Természetesen a kutatók is felhívták rá a figyelmet, hogy önmagában az alacsony születési súly nem predesztinál cukorbetegségre. Az olyan későbbi tényezők, mint a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a finomított szénhidrátban gazdag táplálkozás, az alváshiány, a reggeli kihagyása, a genetikai adottságok, illetve a mindezek talaján kialakuló túlsúly sokkal jelentősebb kockázati tényezőnek számítanak.

Az inzulinrezisztencia talaján pedig a kutatók szerint 47%-os valószínűséggel alakul ki diabétesz.

Forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük