Kategóriák
Életmód

Természetes anyagok, melyek segítségével vércukorszinted szabályozhatod

A természetben rengeteg olyan gyógyhatású növény található, melynek segítségével gyógyszertári készítmények nélkül szabályozhatod vércukorszinted, és csökkentheted a cukorbetegséggel járó kellemetlen panaszaid. Cikkünkben most három ilyen gyógyhatású növényt mutatunk be számodra, melyek egymás hatását felerősítve segíthetnek számodra a vércukorszint csökkentésében. Na és azt is eláruljuk, hogyan és milyen formában tudsz a legegyszerűbben hozzájutni.

Csökkentsd vércukorszinted természetes alapanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítővel!

Gur-mar levél

A Gur-mar leveleit Indiában már régóta használják gyógynövényként a cukorbetegség kezelésére. A növény levelét frissen rágják, vagy teaként fogyasztják, így nyerve ki belőle a szervezet számára hasznos hatóanyagokat, melyek a vércukorszint szabályozásában játszanak fontos szerepet.

De mi is az a Gur-mar?

A növény tudományos elnevezése Gymnema sylvestre, és hazánkban olyannyira újdonságnak számít, hogy magyar kifejezés még nincs rá. A Gur-mar hindiül van, jelentése szó szerint cukor pusztító. Az elnevezés jelentése sokat mondó, ezért is kapott hangsúlyt a cikk folyamán, ugyanis a Gur-mar éppen erről a tulajdonságáról híres, és ez az, amiért érdekes lehet számunkra.

A Gymnema egy trópusi kúszónövény, melynek apró, csillag alakú, sárga virgaiból jellegzetes termés fejlődik ki. Indiában őshonos, de ma már elterjedt több trópusi terleten is, Ausztráliában, Indonéziában, sőt: Japán és Kína egyes területein is megél.

Gur-mar a cukorbetegség gyógyításában

A cukorbetegek terápiájában, a legfőbb gyógyhatása, hogy segít beállítani a normális vércukorszintet. A vércukorszint kiegyensúlyozásában az I.-es és a II.-es típusú cukorbetegeknek is a segítségére van. Ehhez többféle mechanizmussal járul hozzá. Fokozza az inzulintermelést a hasnyálmirigy ß-sejtjeiben. A gimneminsav gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását a bélből, így étkezések után nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.

Vércukorszint és koleszterinszint csökkentő hatását állatkísérletek és klinikai vizsgálatok is bizonyítják.

Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek egyaránt segítség, hogy fogyasztásával csökken a szájban az keserű és főleg az édes íz érzékelésének képessége, mert hatóanyaga, a blokkolja az édes és a keserű ízérzésben résztvevő receptorokat. Mivel az édes íz nem érzékelhető, csökken az édességek utáni kísértés. Ez a hatás néhány órán keresztül érvényesül. A fogyókúrakiegészítéseként néhány hétig kell fogyasztani, napi 3-szor az étkezések előtt.

A cukorbetegség mellett a népi gyógyászatban a gyomorbaj,  a székrekedés, és a májbetegségek ellen is alkalmazzák.

Gyógynövényként a szárított levelekből készült tea, vagy a szárított és a porított levelek, mint étrend-kiegészítő fogyasztható. A leveleknek kellemes, aromás illata van. Teakeverékekben jól harmonizál több más növénnyel is, fahéjjal, kamillával, balzsamkörtével (charan), jázminpakócával (Stevia). A hatása leginkább fahéjjal és a fehér eperfa levelével fokozható. Ennek a három növénynek a gyógyhatását egyesíti a Gymnemax nevű étrendkiegészítő kapszula is.

Az eperfa levele

A fehér eperfa leveleinek hatóanyagai az oligoszacharidok felszívódását gátolják, így megelőzik, hogy étkezések után a vércukorszint hirtelen megemelkedjen. A bélben lévő emésztőenzimek (szénhidrátbontó enzimek) aktivitását csökkentik, így a cukrok nagy része, bontatlanul a széklettel együtt távozik. Japánban és Kínában már több száz éve használják az eperfalevél főzetét. Gyógyhatását kutatások is alátámasztják.

A fahéj

A fahéjnak az inzulinhoz hasonló hatása van, csökkenti a vércukorszintet. Javítja a sejtek inzulinérzékenységét, ez a hatása főként a II.-es típusú cukorbetegség terápiájában van a segítségünkre. A fahéj segíti az emésztést, gátolja az erjedést a belekben.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük