Kategóriák
Hírek

A neuropátia nem feltétlenül diabéteszes eredetű: okozhatja B12 vitaminhiány is.

A magasabb testsúly igen gyakori 2-es típusú diabéteszben, valamint gastrooesophagalis reflux szindrómában (GERD) is. A metformin a 2-es típusú cukorbetegség első vonalbeli gyógyszere, míg GERD-ben a különböző gyomorsav-gátló szerek (H2 receptor blokkolók és protonpumpa gátlók) használata általánosnak mondható.

A neuropátia nem feltétlenül diabéteszes eredetű: okozhatja B12 vitaminhiány is

 Azonban mindhárom gyógyszertípus okozhat kifejezett B-12 vitamin hiányt. A metformincsökkenti a táplálékban lévő B-12 vitamin felszívódását. Alkalmazása során nagyon sok esetben kimutatható az alacsony, sokszor túl alacsony B-12 vitamin szint. Ha ilyenkor B-12 vitamint adagolunk, vagy csupán egyszerűen felfüggesztjük a metformin adását, vagy kalcium pótlást eszközölünk, kimutathatóan emelkedik a vér B-12 vitamin szintje. A H2 receptor blokkolók és protonpumpa gátlók különböző mechanizmusokon keresztül akár 80%-ban is csökkenthetik a B-12 vitamin szintjét. Nagyon sok 2-es típusú diabéteszes beteg egyszerre szed metformint és gyomorsav gátló készítményeket. Ilyenkor pedig ezeknek a B-12 vitamin felszívódására gyakorolt hatása összegződhet.

Mivel a B-12 vitaminnak nagyon fontos szerep jut nem csupán a vérképzésben, hanem az idegek megfelelő működésében, hiánya idegi tünetek egész sorát eredményezheti: paresztézia, tapintás- és fájdalom érzés zavara, az idegvezetés zavara, izomgyengeség, reflexzavar, inkontinencia, látászavar, az idegrostok sorvadása. Ezen tüneteket általában a diabéteszes neuropátia fennállásának tulajdonítjuk, pedig egyszerűen a B-12 vitamin hiánya is okozhatja azokat. (Éppen ezért minden diabéteszes neuropátiás tünetekkel rendelkező betegnél célszerű meghatározni a B-12 vitamin szintjét, értelemszerűen a minőségi vérképet, és a B-12 vitaminhiány legkisebb gyanúja esetén elkezdeni a vitamin adagolását – a referáló megjegyzése).

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük