Mutatunk nektek egy módszert, mellyel valóban egyszerűen csökkentheted a vércukorszintedet. Csupán 2 dologra kell odafigyelned; legyen kalóriadús a reggelid és kalóriaszegény a vacsorád. Ez nem csak a vércukorszintedet csökkenti, de az egészséges táplálkozás alapját is képezi, melyet jó, ha szem előtt tartasz és alkalmazod.
A megoldás: Kalóriadús reggeli, kalóriaszegény vacsora
Egy nagyon régi magyar mondás szerint „reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár és vacsorázz, mint egy koldus”. Ez a nagyon is megalapozott népi bölcsesség köszön vissza egy új, izraeli-svéd kooperációban végzett klinikai vizsgálatban. 18 30-70 év közötti korú, 22-35 kg/m2 testtömeg index-szel rendelkező, csupán diétás vagy metformint i szedő 2-es típusú cukorbeteget véletlenszerűen két csoportba osztottak.
Az egyik csoportbeliek (B diéta) reggelire 700, ebédre 600, vacsorára pedig csupán 200 kcal-a tartalmú ételt fogyasztottak 7 napon keresztül.
A másik csoporthoz tartozók (D diéta) reggelire 200, ebédre 600, vacsorára pedig 700 kcal-s menűn voltak ugyancsak 7 napig. Ellenőrizték az éhomi vércukor, inzulin, C-peptid és az inkretinhormon GLP-1 szintjeit.
A megoldás: Kalóriadús reggeli, kalóriaszegény vacsora
Az eredmények
Azt találták, hogy a B diétán lévők átlagos vércukorszintje 20%-kal alacsonyabb, az inzulin, C-peptid és GLP-1 szintek pedig 20%-kal magasabb volt, mint a D diétán lévőké. Bár mindkét étrend azonos kalória tartalmú volt, ezen belül pedig az ebéd mindenben megegyezett, az ebéd utáni vércukorszintek 23%-kal alacsonyabbak, az inzulin szintek pedig 23%-kal magasabbak voltak a B diétán lévők esetében. (Úgy tűnik tehát, hogy a régi bölcsességet ideje lenne elővenni és kiadósabb reggelit, mérsékeltebb ebédet követően csupán minimális vacsorát lenne célszerű fogyasztani 2-es típusú cukorbetegeknek – a referáló megjegyzése)
Forrás: macosz.hu