Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Egy ismeretlen diabetikus ínyencség: a Zakuszka

Zakuszka recept

Egy ismeretlen diabetikus ínyencség az ünnepekre: Zakuszka

Sándor máskor egyébként falta az ételeket, nekem még a tányérba sem ért a kanál, mikor ő már kész volt az ebéddel. Most azonban varázslat történt, az idő megállt, s a zöldségkrém kanalanként, lassan fogyott az üvegből, s terült szét a kenyéren.
Sosem láttam azelőtt ilyen ételt. Csodálkozva kérdeztem rá mi ez és hogy megkóstolhatom-e?
A neve furcsa és elsőre megjegyezhetetlen volt számomra, az íze viszont annál inkább bevésődött emlékeim közé. Sokáig kellett nyaggatnom kollégámat, hogy a receptjét megkapjam.
Azóta minden ősszel több üveggel teszünk el, mert igazi ínyencség a téli és kora tavaszi napokon.
Zakuszka recept

Zakuszka recept

Hozzávalók:

• 1 kg sült padlizsán
• 1 kg pritamin paprika
• 1,5 dl paradicsomlé, 1 kg paradicsom
• 200 gr vöröshagyma ledarálva
• 2 dl napraforgóolaj
• 4 tk. asztali só
• 1 babérlevél
A paprikákat alaposan megmossuk, kettévágjuk, majd kicsumázzuk, és a magokat eltávolítjuk. A padlizsánt szintén megmossuk, a zöldjét levágjuk és elfelezzük hosszában. A zöldségeket előmelegített sütőbe rakjuk, és sütés közben egyszer fordítva mindkét oldalukat megsütjük.
A paprika és a padlizsán héját távolítsuk el. Közben a vöröshagymát dinszteljük meg az olajon. A sült padlizsánt és a paprikát daráljuk le, vagy botmixerrel turmixoljuk darabosra. Öntsük rá a dinsztelt hagymára, tegyük bele a babérlevelet és a sót.
Az egészet főzzük össze az első forrásig, majd adjuk hozzá a paradicsomlevet és főzzük sűrűre.
Amikor kihűlt, töltsük tisztára mosott üvegekbe és légmentesen csavaros tetővel zárjuk le. A lezárt üvegeket tegyük a befőzőautomatába és 90 C°-on 30 percig dunsztoljuk.
kb.: 10 db 220ml üveged lesz ezzel a mennyiséggel, de hidd el, ha nagy a család, akkor bizony legalább a dupláját kell készítened.
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük