Kategóriák
Életmód

Folyamatos, valós idejű (real time) vércukor monitorozás (CGM) 1-es típusú diabéteszeseknél a beteg szemszögéből

A gazdagabb országokban egyre terjed a folyamatos vércukor monitorozás gyakorlata 1-es típusú cukorbetegek esetében, részben a betegbiztosítók általi finanszírozásnak köszönhetően. John C Pickup londoni professzor és munkatársai kérdőíves felmérés révén tájékozódtak a betegeknek a valós idejű vércukor monitorozással kapcsolatos véleményéről 100 beteg megkérdezése kapcsán. A kérdezettek 50%-a 18 év alatti volt.

valós idejű real time vércukor monitorozás

Folyamatos, valós idejű (real time) vércukor monitorozás (CGM) 1-es típusú diabéteszeseknél – a beteg szemszögéből

A megkérdezettek 87%-a inzulin pumpakezeléssel együtt használta a CGM-et, 71%-uk az idő több mint 75%-ában. 66%-uk kapott erre támogatást a Nemzeti Egészség Szolgálattól (NHS). Négy téma köré csoportosították a kérdéseket: 1. Anyagcsere-ellenőrzés, 2. Életvitel a CGM-mel (munka, iskola, alvás, fizikai aktivitás, étkezés, a vércukorönellenőrzés gyakorisága, 3. pszichológiai hatások, a beteg és a finanszírozó hozzáállása és 4. a CGM használat korlátai (technikai, financiális problémák, az egészségügyi személyzet hozzáállása a CGM-hez).

valós idejű real time vércukor monitorozás

A vélemények kissé megoszlottak, de túlnyomórészt pozitívak voltak mind a vércukor-kontroll javulása, mind az étkezés és a fizikai aktivitás kivitelezése, mind az életminőség és a fizikai és pszichológiai jólét, valamint a csökkenthető vércukor önellenőrzés vonatkozásában. Technikai problémaként említették a szenzor pontatlanságát, megbízhatatlanságát és a vészjelzések miatti „kifáradást”. Az inzulin pumpát használó CGM előnyét abban látták, hogy a vércukor esésekor felfüggesztődött az inzulin adagolás és csökkent hipoglikémiák gyakorisága és mérséklődött az éjjeli hipoglikémiáktól való félelem.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük