Kategóriák
Életmód

Ez a 3 kevéssé ismert ok is állhat a cukorbetegség hátterében

Egy friss kutatás szerint, bár a kettes-típusú cukorbetegség hátterében gyakran a túlsúly és az elhízás áll, mégsem ez az egyetlen ok, amiért a betegség kialakulhat.

A közelmúltban több tanulmány is született, melyekből kiderül, hogy kettes-típusú cukorbetegséget genetikai mutációk, egy kevésbé ismert hormon, az úgynevezett amylin, vagy éppen a szervezetünk belső órájában bekövetkező zavar is okozhatja. Amint azt dr. Christine Resta, a New York-i Maimonides Orvosi Központ endokrinológusa kifejtette, a genetikának igen nagy szerepe lehet ebben a betegségben, bizonyos etnikai csoportoknál ugyanis gyakrabban és fiatalabb korban jelentkezik, mint másoknál.

Az elhízásnak ugyan lehet szerepe mindebben, de az esetek felében a családi kórtörténet, másik felében pedig az életmód is befolyással van a cukorbetegség kialakulására. Így aztán vékony embereknél is kialakulhat cukorbetegség, és akadhat olyan súlyosan elhízott ember is, akinél sosem fog jelentkezni. Az is bizonyos, hogy egyes gének is felelőssé tehetők a cukorbetegség kialakulásáért, ám a kutatók még nem találták meg valamennyit, illetve, amelyeket már feltérképezték, azoknál sem sikerült még kifejleszteni a megfelelő kezelést. Amint arról dr. Joel Zonszein, a New York-i Montefiore Orvosi Központ klinikai diabétesz központjának igazgatója beszámolt, egyre jobban sikerül beazonosítani a cukorbetegségben szerepet játszó különféle genetikai mutációkat, és remélhetőleg hamarosan az erre alkalmas gyógyszereket is ki tudják majd fejleszteni.

ujratalpon_tulsuly_fogyas

Egy másik vizsgálat során a szakemberek az amylin nevű hormon szerepét járták körül, amely az inzulinnal együttműködve segít a szervezetnek a cukor feldolgozásában és hasznosításában. A kísérletek során azonban kiderült, hogy az amylinok időnként felhalmozódhatnak a hasnyálmirigy környékén, és ezáltal mérgezővé válnak, és elpusztíthatják az inzulintermelő sejteket, így szintén cukorbetegséget okozhatnak.

Végül egy harmadik kutatás során arra jöttek rá a szakemberek, hogy a belső órában bekövetkező zavar is káros lehet a szervezetre, például ha valaki váltott műszakban dolgozik, nem a megszokott időpontokban étkezik, illetve az éjszaka során is nagy kivilágításban tartózkodik. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy bármilyen másodlagos ok is áll a kettestípusú cukorbetegség hátterében, a testsúly szinte mindig fontos szerepet játszik, és már 5-10 százalékos fogyással javulás érhető el, emellett a testmozgásnak is jelentős szerepe lehet a gyógyulásban.
forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük