Kategóriák
Életmód

XYLIT, XYLITOL, NYÍRFACUKOR-MÉRGEZÉS KUTYÁBAN ÉS GÖRÉNYBEN!

Egyre népszerűbb cukorhelyettesítő a xilit, az eredetileg nyírfából kivont cukoralkohol. Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók és egészséges életmódot folytatók előszeretettel választják. Embereknek a hozzászokási időszakban okozhat esetleg hasmenést, de gyakorlatilag nincs gond vele.

Kutyának és görénynek adni azonban TILOS!
Ugyanis arra érzékeny kutyákban, egyes források szerint már kb. 100 mg/testtömegkilogram elfogyasztása után (egy 10 kg-os kutya adagja 1 gramm) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenés következik be.

blog_kutya

A hatása gyakorlatilag olyan, mintha egy cukorbeteg beadná magának az inzulint, majd elfelejtene enni.
A xilit mérgezés tünetei:
– hányás
– remegés, gyengeség
– izomgörcsök
– ájulás
– kóma
Ezen az életveszélyes állapoton gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet átlendíteni a kutyát!! Azonnali állatorvosi ellátást igényel!
A krízishelyzet megoldása után a xilit másik hatására kell koncentrálni, májkárosító és nagyon lassan ürül ki a szervezetből. Ez a tünet azokban az állatokban is jelentkezik, akiknél amúgy nem okozott súlyos vércukorszint esést. Ezért hosszú távú májvédő szerek szedése és diéta javasolt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Fontos megemlíteni, hogy egyre több ételbe tesznek xilitet, rágógumiba, fogkrémbe, diétás termékekbe.

Azt javasoljuk, ha kutyával éltek együtt, figyeljetek erre a veszélyre, és lehetőleg válasszatok más cukorhelyettesítőt.
Többen kérdeztétek, miért adna valaki cukrot a kutyának?
Nos nem töményen kapják, hanem a levágott sütemény széléből, az ellopott xilites muffinokból (saját rendelői eset), vagy egyszerűen csak belelefetyelnek az asztalon hagyott kakaódba.
Egy amerikai cikkben egy görény xilites “cukormentes” rágógumit fogyasztott el.
Reméljük hasznosnak találtátok az információt!

forrás: fehervariallatorvos.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük