Kategóriák
Hírek

Ezt nem fogod elhinni: ennyi cukor van egyetlen pohár kólában

Fél literre átszámolva egészen elképesztő a szám, a másfél literről nem is beszélve.

Nagyon sokan szeretik, ami nem is csoda, hiszen a kóla finom, ám cukortartalma miatt meggondolandó, hogy egyáltalán megkóstoltatod-e a gyermekeddel, hiszen ha megszereti, követeli majd.

Ennyi cukor van benne

Mondhatod persze, hogy egy-egy pohár néha belefér, de egészen döbbenetes, hogy – ahogy a kockacukor-piramissal a képen is illusztráltuk – már 2 deciliter kóla is nagyjából 8 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz.
100 milliliterben, azaz 1 deciliterben 11,2 gramm cukor van, 200 milliliterben, azaz 2 deciliterben értelemszerűen kétszer ennyi, vagyis 22,4 gramm. Egy szem kockacukor körülbelül 3 gramm, így kiszámolható, hogy 2 deciliter kólában közel 8 szem kockacukornak megfelelő mennyiségű cukor van.
cola

Tovább számoltunk

Ha egy félliteres sétapalacknak megfelelő mennyiségű kólát fogyaszt el valaki, akkor két és félszer annyi cukrot visz be a szervezetébe, mint az, aki csak egy pohárral, 2 decilitert ivott. Ebben az esetben nagyjából 18 és fél kockacukornak megfelelő cukorral számolhatunk.
Végül a teljes döbbenet: amennyiben egy másfél literes palacknyi kóla kerül a poharakba, 56 szem kockacukron osztozik a család. Ez 56-szor 3 gramm, 188 gramm cukor, vagyis közel negyed kiló. Ugye, hogy nem gondoltad volna? Fontoljátok meg alaposan a kólafogyasztást, mérlegeljétek a napi étkezést, tartsátok szem előtt, hogy az egészségre még nem káros cukorbeviteli limit életkortól is függ.
forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük