Kategóriák
Hírek

Egészséges, lúgosító táplálkozás

Mára tudjuk, hogy a szénhidrátokban, rossz minőségű zsírokban és mesterséges összetevőkben gazdag tipikus gyorséttermi ételek, mint a hamburger, olajban kirántott húsok (vagy csak húsnak látszó képződmények) rendszeres fogyasztása szívbetegséghez, cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet. De szerencsére igaz ennek az ellenkezője is.

Florida Egyetem kutatói tanulmányukban rávilágítanak arra, hogy ha kerüljük a magas feldolgozottságú, egészségtelen ételeket, helyettük sok zöldséget, olajos magvat és gyümölcsöt fogyasztunk, akkor megelőzhetjük, sőt, kedvező esetben még vissza is fordíthatjuk a szervezetünkben kialakuló, kóros anyagcserezavart. Az eredmény pedig jobb egészség és vonzóbb külső lesz.
A tanulmány szerint a zöldség bázisú táplálkozás legfőbb előnyét a növényekben található különböző fitonutriensek biztosítják, melyek megvédik szervezetünket a rendkívül káros oxidatív stressztől, ami a szívbetegségek, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának meleg ágyát képezi.

food
Ilyen fitonutriensek pl:
–    likopin – paradicsom
–    izoflavonok – szója
–    béta-karotin – sárgarépa
–    antocianidinek – áfonyák
–    allicin – fokhagyma
–    stb.stb.
dr. Robert Young szerint ezen fitokemikáliák és antioxidánsok nélkül szervezetünk fokozatosan elsavasodik, s ez a folyamat krónikus gyulladásokhoz, túlsúlyhoz és betegségekhez vezet.
dr. Young elmélete szerint a túlsúlyos vagy elhízott embereknél a szervezet a fölösleges savakat a zsírszövetben tárolja, oda deportálja, hogy megvédje a létfontosságú szerveket.
Régen megdőlt már az a tévhit, hogy a táplálkozás során csak a kalóriára kell figyelni. Ugyan olyan kalória tartalmú, de zöldségekben, vitaminokban, ásványi anyagokban, jó minőségű zsírokban gazdag étrend jelentősen csökkentheti a szervezetben kialakuló oxidatív stressz mértékét és hozzájárulhat az egészségesebb élethez és karcsúbb testalkathoz.
A túlsúlyos vagy elhízott embereknek különösen nagy szükségük van a zöldségekre és gyümölcsökre, valamint a rostokban gazdag, teljes kiőrlésű gabonákra.

Éppen ezért fogyasszunk minden étkezés során zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a „főétel” előtt, ezzel sokkal egészségesebbé tehetjük étrendünket. Igyunk meg naponta legalább 2-3 liter szénsavmentes vizet.

forrás: drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük