Még nyáron is előfordul, hogy bekényszerülünk a konyhába. Vagy azért, mert az idő nem engedi a kinti sütögetést, vagy azért, mert nincs rá lehetőségünk. Erre az alakalomra készültem egy egyszerű húsétellel.
Elkészítési idő: kb. 120 perc
Hozzávalók:
- 1 kg pulykamell egyben
- 1 bögre zabpehely
- 2 tojás
- 5-6 db csirkemáj
- szeletelt bacon szalonna
- ½ vöröshagyma aprítva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- olíva olaj
- só, bors
- kakukkfű
- oregánó
- bazsalikom
A pulykamellet megsózzuk, és hosszában felszúrjuk, mint ha a karajt akarnánk megtölteni. A hátsó fele maradjon zárt, oldalt óvatosan vágjuk, hogy ne szakadjon át. A zabpelyhet leforrázzuk és hagyjuk állni addig, amíg a többit előkészítjük. A májat megkapargatjuk, így nem lesz annyira intenzív az íze. kevés olajon a hagymát megpirítjuk. Amikor a zabpehely langyosra hűlt, hozzáadjuk a májat, hagymát, fokhagymát, tojásokat, és a fűszereket. Ha túl híg, zsemlemorzsával sűríthetjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamellet, összetűzzük a végét, betekerjük a szalonnába, kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedjük, és 60 percig sütjük. Utána levesszük a fóliát és még kb. 30 percig visszatesszük, amíg a szalonna megpirul rajta.
Tipp! Hidegen és melegen is tálalható, felszeleteljük és salátaágyra tesszük. Saját levével meglocsolhatjuk.
Jó tudni! A töltelékekbe zsemlét szoktak használni, ennél sokkal egészségesebb a zabpehely, így diétázók vagy cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják.
Tápérték (100 g)
Pulykamell | Zabpehely | Tojás | Csirkemáj | Olíva olaj | |
Energia | 111 kcal | 378 kcal | 143 kcal | 119 kcal | 902 kcal |
Fehérje | 24,6 g | 14,4 g | 12,6 g | 16,9 g | 0 g |
Zsír | 0,6 g | 6,8 g | 9,5 g | 4,8 g | 100 g |
Szénhidrát | 0 g | 64,3 g | 1,8 g | 0,7 g | 0 g |
Forrás: egeszsegtukor.hu