Az újabb nyári forró hétvége kétség kívül nem a „húsleves rántott hússal” vasárnapi klasszikus ideje lesz. A hőségben sem nehéz ételeket fogyasztani, sem pedig a sütőt – túl hosszú időre – bekapcsolni nem esik jól. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ezért könnyű, gyorsan elkészíthető, gluténérzékenyek számára is fogyasztható menüsort ajánl a hétvégére.
Hűsítő gyümölcsleves
(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)
A nyári melegben, ha nem kívánjuk a meleg ételeket, akár önmagában is fogyaszthatjuk az alábbi gyümölcslevest. A receptben felhasznált gyümölcsök mellett természetesen más idénygyümölcsökkel is készíthetjük. Szederrel, őszibarackkal és szilvával is finom.
Hozzávalók 5 adaghoz:
- 1 l 100%-os narancslé
- 2dl rizstejszín
- 2 evőkanál méz
- rúd vanília
- 200 g cseresznye
- 200 g körte
A narancslevet elkeverjük a rizstejszínnel, majd ízlés szerint adunk hozzá mézet és egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzákeverjük. A cseresznyét kimagozzuk, a körtét felkockázzuk, és a leveshez adjuk. Jól behűtve kínáljuk.
Sajtos cukkini muffin recept
(gluténmentes, diabetikus)
Kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik a gluténmentes, inzulinrezisztenciás és cukorbeteg diétába is beleillő sajtos cukkini muffint. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ideális feltét főzelékekhez, önmagában, vagy mártogatósok mellé. Bepanírozva a cukkinis sajtos keveréket, akár bő olajban is kisüthetjük, persze, csak ha nem akarunk a kalóriákkal spórolni.
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 1 db közepes cukkini
- 100 g sajt
- 1 db tojás
- 4 evőkanál barna rizsliszt
- só, bors
- 2-3 fokhagymagerezd
A cukkinit meghámozzuk, ha szükséges a magvas belsejét eltávolítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés sóval meghintjük és 20 percre félretesszük pihenni. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, lereszelt sajtot, fűszereket és annyi barna rizslisztet, hogy összeálljon a massza. Alaposan összedolgozzuk és kevés olajjal kikent szilikon muffin formákba adagoljuk a cukkinis keveréket. A 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tápióka puding
(gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)
A hétvégi menüsorból természetesen egy könnyű desszert sem hiányozhat. A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Kisebb és nagyobb gyöngyök formájában is lehet vásárolni, íze jól passzol friss gyümölcsökhöz, lekvárokhoz, olajos magvakhoz.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 35 gramm tápióka gyöngy
- 16 gramm nyírfacukor
- 300 ml laktózmentes tej
- 1 rúd vanília
- 100 gramm szeder
A tápióka gyöngyöket 20 percre háromszoros mennyiségű vízbe áztatjuk. (Ez a lépés a nagy szemű gyöngyök használatánál különösen fontos.) Ezt követően leszűrjük és forró tejben folytonos keverés mellett kocsonyás állagúra sűrítjük. A puding sűrűségű masszához hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és ízlés szerint édesítjük. Végezetül poharakba szedjük és friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Forrás: egeszsegtukor.hu